"Právě jsem viděla, jak krokodýli vypadají pod vodou a nemohu se přestat smát," napsala na twitter na začátku tohoto týdne uživatelka, které patří účet xoHalii. A připojila krátké video. Reakce nejspíše dávno překonaly její očekávání. 

"Krokodýlí" tweet totiž od pondělí získal přes 600 tisíc lajků a sdílelo ho více než 130 tisíc lidí. Samo video pak již dávno pokořilo magickou hranici deseti milionů shlédnutí. A další stále přibývají… 

Croissant nebo leguán?
Obyvatele polského Krakova vyděsila nebezpečná bestie. Šlo o croissant na stromě

Zajímavé přitom je, že krátké video slavilo na sociálních sítích úspěch i v minulosti. Poprvé se objevilo na TikTokovém účtu Animals012 již loni v prosinci a získalo více než 6,6 milionu shlédnutí. Na TikToku bylo znovu sdíleno tento měsíc, kdy počet shlédnutí překonal hranici dvou milionů, připomněl server Newsweek

Malý krokodýl se tak stal novou hvězdou internetu. A to přesto, že vlastně není ničím výjimečný. "Krokodýli mají tendence plavat s roztaženými končetinami, což zvyšuje jejich stabilitu. Aby se udrželi na hladině, zadržují ve svých plicích určité množství vzduchu," uvedl na webových stránkách Crocodilian zoolog Adam Britton. 

Nosorožec Sudán v Africe
Povstane nosorožec bílý z popela? Vědci věří v kouzlo zamraženého spermatu

"Netypický je pouze úhel, jaký zaujímá tělo krokodýla ve vztahu k vodní hladině. Ten je častější u mladých nedospělých jedinců. Na video je vidět, že břicho zvířete je zvětšené, neboť plíce stlačují vnitřnosti. Tím se změnilo i těžiště krokodýla, který je pak snadno schopen zaujmout tuto polohu," doplnil Britton pro server Newsweek. 

Velmi rychlý plavec 

Ačkoli to laika možná překvapí, krokodýli patří mezi velmi rychlé plavce. "Dokáží plavat rychlostí až dvacet kilometrů v hodině a zadržet dech pod vodou zhruba po dobu jedné hodiny," píše se v článku zveřejněném na serveru Live Science. 

Není proto divu, že dravý a žravý krokodýl, který napadá všechno živé a pod vodu dokáže stáhnout i velká zvířata, je již od počátku lidské historie považován za jednoho z nejobávanějších živočichů. Roztomilé video má ale potenciál tento náhled na dosud přežívající součastníky dinosaurů změnit. 

"Když ve vodě uvidíme krokodýla nebo aligátora, býváme vyděšení. A oni si celou dobu takhle užívají a říkají: 'weeeeee'," nechal se na twitteru slyšet například uživatel vystupující pod jménem JustSomeLuhBoi. 

Zdaleka ne všichni však jeho názor sdílejí. "Ano, stále se jich bojím," reagovala uživatelka Adwoa_Naii.