Majitelé zvířat by měli dbát na vlastní bezpečnost i bezpečnost mazlíčka. Zvíře bez jakéhokoli zajištění by tak v autě přepravovat neměli. „Lze využít přepravku, klec nebo také popruhy,“ vyjmenovala odbornice.

Použití popruhů je snadné, konec popruhu je kompatibilní se zámkem bezpečnostního pásu, jeho druhý konec připnete na postroj na zvířeti. K dostání je také varianta kompletního setu i s postrojem.

Vodní psi. Zlatí retrívři patří mezi psí plemena, která nadevše milují vodu.
Pes a horké počasí? Bez vody ani ránu. Ve vedrech s ní ale zacházejte opatrně

U malých plemen je možnost přepravního boxu na zadních sedačkách, připevněného tříbodovým pásem. Důležité je vybírat kvalitní přepravky, které v případě autonehody zvíře udrží. „Pokud jsme majiteli větších plemen, je vhodné přemýšlet nad přepravou v zavazadlovém prostoru automobilu,“ upozornila Březinová.

V boxu je pohodlí 

Pořídit je možné také přepravní box nebo klec. Taková přeprava má výhodu, že zvíře má svůj prostor, kde si může odpočinout. Velikost přepravního boxu je třeba vybrat takovou, aby se v ní zvíře mohlo pohodlně otočit i postavit. „Šířka by měla být dvojnásobkem šířky psa, výška by měla odpovídat celkové výšce psa. Samozřejmě musíme myslet na to, aby se přepravka zároveň vešla do kufru auta,“ radí Březinová.

Nadváha je podle odborníků rostoucím problémem nejen u dětí, ale také u psů, zvláště štěňat.
Obezita psů: experti varují před nebezpečím u štěňat, pamlsek je jako hamburger

Přepravovat zvíře volně je velmi nebezpečné. Upozorňují na to i policisté. Volně se pohybující pes o hmotnosti 22 kilogramů je ve chvíli, kdy by došlo k dopravní nehodě, vržen vpřed silou odpovídající hmotnosti 12 silných mužů. Auto navíc může být pro zvíře netypickým prostředím a to může rozptylovat řidiče a ohrozit jej.