Krajští radní zrušili veřejnou zakázku  na zajištění údržby silnic, která měla být od příštího roku na dalších deset let.
„Rozhodli jsme se pro zrušení tohoto tendru, protože se objevily další připomínky od uchazečů  a my měli pochybnosti o některých hodnotících kritérií," řekl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Kraj  tendr na více jak dvě miliardy korun nechá vypsat znovu. Chce se tak vyhnout případnému zmaření zakázky, ke kterému by mohlo dojít v případě, že by se někdo z uchazečů odvolal k antimonopolnímu úřadu.

Už dříve celou věc kritizovalo opoziční hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Poukazovalo na termín vyhlášení zakázky. Ten byl několik dnů předtím, než vstoupil v platnost zákon, který výrazně zpřísňuje podmínky zadávacího zařízení.

300 mil.

Liberecký kraj dává na údržbu silnic nižších tříd ročně zhruba 300 milionů korun. Do loňského roku se o silnice starala Krajská správa silnic. Od letoška je však jen servisní organizací a práce fyzicky převzala akciová společnost Silnice LK.

„Zakázka navíc vypadá šitá na míru pro loni založenou krajskou akciovou společnost Silnice LK," již dříve uvedl Martin Půta, lídr opozičního hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Opozice se proto obávala, že to odradí případné další zájemce a kraj pak za údržbu silnic zaplatí mnohem víc, než by bylo nutné.

Podle hejtmanova náměstka pro dopravu Martina Seppa patří mezi hlavní důvody zrušení zakázky nedostatečné specifikace zajištění  dispečinku. „Ukazuje se, že v současnosti ovlivňují nastavení dispečinku mimo jiné nejasnosti kolem údržby silnic I. třídy. Proti předpokladu nebylo dosud ministerstvem dopravy vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele," konstatoval Sepp.

Kraj proto chce zahájit přípravu koncepce krajského dispečinku a vypracovat studii pro vybudování krajské soustavy meteohlásek a jiných monitorovacích systému pro zajištění sjízdnosti silnic II. a III. tříd v Libereckém kraji.

I když se vypsání tendru za více jak dvě miliardy korun  na údržbu silnic na roky 2013 až 2023 zpozdí, zimní údržba krajských silnic pro nadcházející zimní sezónu je zajištěna, a to na základě příkazní smlouvy. Údržbu bude provádět společnost Silnice LK, smlouvu má do dubna 2013. Pak by měla údržbu převzít firma, jež zvítězí ve veřejné soutěži.