Památník obětem komunismu, který od roku 2006 stojí v Jablonecké ulici v Liberci, uspěl v konkurenci 70 nejvýraznějších českých staveb a oficiálně se stal nejlepší českou stavbou realizovanou v období 2005 2013," řekl Jan Vrabec z tiskového odboru libereckého magistrátu.

Z vítězství mají asi největší radost samotní autoři památníku. „Liberecký památník získal Národní cenu BigMat 2013 za Českou republiku, čímž porazil velmi výrazné stavby, oceněné v mnoha českých soutěžních přehlídkách včetně Národní technické knihovny. Po vyhlášení jsem dostal gratulace všech národních vítězů a zakladatele BigMatu s tím, že památník je pro ně morálním vítězem," radoval se architekt Petr Janda, který spolu s Alešem Kubalíkem, Josefem Kociánem a Jakubem Našincem v roce 2003 památník navrhl pro veřejnou soutěž.

Památník a vandalové

Význam stavby ale naprosto ignorují vandalové, kteří dílo poničili. „Památník obětem komunismu je velice atraktivní umělecké dílo, které zpříjemňuje veřejný prostor a velice mě mrzí, že někteří občané si podobných děl od renomovaných autorů neváží a poškozují je. V současné době bohužel řešíme i opravu tohoto památníku," komentovala primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD). Náprava škod na památníku, který přišel na 1,2 milionu korun, by měla vyjít na 131 000 korun.

Původně měl památník stát v zámeckém parku při Guttenbergově ulici. Nakonec byl ale v roce 2006 odhalen v parku na Jablonecké. Má podobu kvádru, který je ze dvou stran tvořen zrcadlovými tabulemi pokoveného skla, vsazenými do ocelového rámu. „V patě památníku je do dlažby zapuštěn zrcadlově převrácený nápis, v odrazu čitelný: Sám v sobě hledej, zda svobodu bráníš, ctíš nebo omezuješ," upozornil Jan Vrabec.