Severočeské muzeum v Liberci je už dva a půl roku pro návštěvníky zavřené. Za tu dobu stihlo projít nákladnou rekonstrukcí za 143 milionů korun. Podle původního plánu se mělo pro veřejnost otevřít už v září. Kvůli jarní koronavirové krizi a zavřeným hranicím se ale zpozdily dodávky některých materiálů a příprava muzea se tak protáhla o dva měsíce. Příští týden budou mít zájemci možnost nahlédnout do muzea během Dne otevřených dveří. V plném rozsahu a s novými instalacemi se Severočeské muzeum otevře 5. prosince.

„Poslední etapa rekonstrukce muzea, která originálním způsobem propojuje historizující styl s moderními prvky, je po stavební stránce hotová,“ vysvětlil ředitel muzea Jiří Křížek. Interiéry získaly nové podlahy, byla repasována okna a dveře, úpravami prošly také rozvody elektřiny, klimatizace a zabezpečovací a požární systémy.

Ředitel volejbalového klubu v Liberci Pavel Šimoníček (vpravo) na snímku ze 17. května 2017 společně s univerzálem Janem Štokrem.
Pavel Šimoníček: Stopka může mít velké následky. Bojím se, že přijdeme o živnost

„K těm nejvýraznějším změnám patří skleněná rampa ve vstupním vestibulu, moderní recepce a pokladna, a hlavně vestavěné výstavní bloky v bočních partiích muzea,“ popsal proměnu budovy Křížek. Díky rekonstrukci je budova z roku 1898 nově bezbariérová.

V současné době se v muzeu instalují nové expozice a stěhuje se tam mobiliář. Muzejníci se rozhodli, že nechají pod pokličku těchto činností nahlédnout i veřejnost. Proto na sobotu 26. září zorganizovali Den otevřených dveří, přestože muzeum ještě není připravené k normálnímu plnohodnotnému provozu. „Lidé budou mít možnost na vlastní oči vidět, jak se instaluje uměleckořemeslná a přírodovědná expozice nebo jak probíhá restaurování sbírkových předmětů. To je něco, s čím se běžně člověk nesetká,“ uvedla krajská radní pro kulturu a památkovou péči Květa Vinklátová. 

Konkrétně budou moci návštěvníci vidět restaurování historického nábytku, švýcarských malovaných kachlových kamen či neceséru maršála Radeckého. Během soboty budou probíhat komentované prohlídky budovy a bude také zpřístupněna muzejní věž.

Ilustrační snímek. Pouta
Muž zatáhl dívku do lesa na Liberecku. Z jeho spárů ji zachránila svědkyně

Rekonstrukce muzea se připravovala od roku 2015. Z celkových 143 milionů korun pokryla 90 milionů evropská dotace, zbytek doplatil Liberecký kraj. Aby vedení muzea nepřekročilo napjatý rozpočet, zaměstnanci muzea aranžovali tisíce sbírkových předmětů sami bez asistence specializované firmy. Podle ředitele muzea šlo o výjimečný postup, a to především kvůli rozsahu výstavních prostor, které pokrývají asi 3 tisíce metrů čtverečních. Muzeum tak ušetřilo, ale zároveň se tak zpozdila příprava.

„Podle harmonogramu potřebujeme zhruba tři měsíce času, který nám teď kvůli zdržení stavby chybí,“ vysvětlil Jiří Křížek a dodal, že muzeum se tak v plném rozsahu otevře návštěvníkům až 5. prosince.

Lidé se podle něj mohou těšit na spoustu nových vystavených předmětů, které dříve neměli možnost vidět. Jako příklad uvedl originál sochy Neptuna, jehož kopie je umístěna na kašně na náměstí Dr. E. Beneše nebo originál sochy rytíře, který shlíží na město z nejvyšší věže liberecké radnice.