Život někdy píše opravdu smutné příběhy. Osmnáctiletá Eva Fialová z Liberce je po dětské mozkové obrně. Sama se nenají, neoblékne, neotočí se na posteli. Je odkázána na péči své matky Vlasty Fialové. Ta se však rozhádala s ošetřujícími lékaři i úředníky natolik, že jí odmítají posílat sestry na domácí zdravotní péči, na niž má ze zákona nárok. Žena je tak na péči o nemohoucí dceru sama.

„Krajští úředníci mi řekli, abych dceři sama platila péči,  na kterou mám ale zákonné právo. Pobírám prý sociální příspěvek a tak na ni nemám zdarma nárok," posteskla si Vlasta Fialová.

K Fialovým dříve chodily sestry z domácí péče a fyzioterapeuti. Už ale nechodí. Rodina se s nimi rozešla kvůli podvodům, jež údajně spáchali. Žena je totiž nařkla z toho, že pojišťovně fakturovali úkony a léky, které dcera nikdy nebrala. Například léky na tlak, přestože se postižená Eva s tlakem nikdy neléčila. To její matka odhalila z přehledu úhrad zdravotní péče u VZP.

„Ve výpisu byly účtovány zdravotní úkony za 2 000 korun, přitom já jistě vím, že sestra ten den pouze plnila roli společnice a na dceru ani nesáhla. Sestry švindlovaly a to mě přimělo se ozvat. Teď na to doplácím," zlobí se matka.

Nařčení zdravotníci se brání, že matka se snaží na postižení své dcery vydělat. „Paní Fialová je chronická stěžovatelka na všechny zdravotnické zařízení kolem – zřejmě z frustrace těžce nemocné dcery, což je nám velmi líto. Podává horem dolem stížnosti a neoprávněně. Naše sestry komandovala a šikanovala," brání se Rastislav Roško, jednatel firmy DIONA, která poskytuje domácí zdravotní péči. Sestřičky z DIONY již k Fialovým nechodí. Vědí, že by se s matkou neshodly. Všechno, co dělaly, prý podle ní bylo špatně.
Podobně vidí případ i bývalý ošetřující lékař mladé Evy Fialové Vlastimil Vindyš. Toho matka obvinila, že na dceru účtoval pojišťovně řadu léků, které nikdy neužívala. Vlastu Fialovou označil lékař za kverulantku, která se mstí  za to, že jí nevyhověl, když chtěla pro dceru masáže proti jejím  proleženinám. Na ty ale podle lékaře nemá nárok, neboť je má dělat sama, když na dceru pobírá sociální dávky.
„Nutila mě, abych posvětil zneužívání sociálních dávek. Je to ale smutný případ, je asi zoufalá ze stavu, v jakém její dcera je. Upřímně mi je jí líto. Myslím, že by se měla léčit na psychiatrii," upozornil na dotaz Deníku Vlastimil Vindyš. Postiženou Evu prý viděl jen dvakrát v životě, protože pro léky si matka chodila bez ní. Lékař ji přitom vzal do péče jen proto, že se mu jí zželelo – v péči má jinak pouze dospělé. Pak prý hořce litoval, že jí vyhověl.

„Odešla z mé péče, protože mě považuje za nepřítele. Pokud ale vím, stejný metr má na každého, kdo jí v čemkoliv odporuje," dodal lékař. Smutný příběh budeme dál sledovat.