Veterinární správa zrušila celostátní zákaz pořádání výstav a burz ptactva, který zavedla v první třetině ledna. Komerční chovatelé také mohou mít drůbež venku ve volných výbězích. Podrobnosti lidé naleznou například na úřední desce magistrátu, dále na webových a facebookových stránkách města a na stránkách Státní veterinární správy.

Čtěte také: Novou atrakci na Ještědu pokřtila jubilantka

S úlevou přijali rozhodnutí také v liberecké zoo, kde kvůli nákaze uhynul vzácný pelikán skvnozobý a labuť velká a utratit museli několik dalších vodních ptáků.
„I přes veškeré obavy se následné šíření viru na naše ostatní pelikány naštěstí již neprokázalo. Velké poděkování patří především všem pracovníkům celého ptačího úseku, díky jejichž důsledné a obětavé práci nedopadla celá kauza fatálněji," řekl ředitel nejstarší české zoo, David Nejedlo.

Oba druhy chovaných pelikánů zatím stále zůstávají na svém zimovišti a chovatelé čekají na příznivější klimatické podmínky. K jejich vypuštění zpět na jezírko dojde s největší pravděpodobností začátkem dubna.

Ostatní druhy ptáků, kterých se opatření KVS dotklo, jsou již zpátky ve svých výbězích. Podle aktuálních veterinárních údajů je chřipka stále rozšířená skoro na celém území Evropy, vyskytla se již v 26 zemích.