„Prozatím letos přišlo přibližně 320 tisíc lidí. To je asi o 53 tisíc návštěvníků méně než v roce 2019, kdy jsme ještě nebojovali s koronavirem,“ vypočítává návštěvnost mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

Kvůli koronaviru se letos zoo potýkala nejprve s uzávěrou, během roku museli i v Liberci dodržovat různá přísná nařízení. „Bylo méně cizinců, hlavně Němců a Poláků. Češi naopak letos více zůstávali doma a zavítali k nám v hojné míře. Na jaře jsme bohužel měli zavřeno, hodně ale návštěvnická čísla dohnalo léto. To chodili lidé hodně. Jsme s letošní návštěvností spokojení,“ pokračovala Tesařová.

Na 14 hektarech mohou lidé v zahradě obdivovat více než 170 druhů zvířat. V Liberci chtějí návštěvníkům i zvířatům zvyšovat komfort, mají další plány. „Plánem do budoucna je například nový pavilon šelem a levhartů. Chceme zahájit přípravy, v příštím roce by se mohlo pracovat na projektové dokumentaci,“ prozradila mluvčí zoo.

Putování Zlatou stezkou Českého ráje.
Český ráj mi přišel jako turistický supermarket. Mýlil jsem se, říká spisovatel

Mezi nejzajímavější chované druhy v Liberci patří například takin čínský, zebra bezhřívá a sob lesní, levhart sněžný, margay, pavián pláštíkový a mangabej žlutobřichý, viskača, dracéna krokodýlovitá nebo ara hyacintový a orlosup bradatý. Zahrada se chlubí také mimořádnou kolekcí horských kopytníků a dravých ptáků. Nedávno se tam pochlubili několika novinkami.

Stádo oslů somálských a zeber bezhřívých se rozšířilo o nová hříbata. V obou případech jsou to samičky. „Z klisničky osla máme obrovskou radost, protože od roku 2006 je to teprve druhá samice, co se u nás narodila. Dokonce jsme měli dlouhé jedenáctileté období, kdy se u nás rodili samí hřebci. Bylo jich celkem 13 v řadě,“ řekl zoolog Luboš Melichar.

Farma pod Ještědem.
Manželé opustili práci a pod Ještědem založili farmu. Splnil se jim sen

Zebra bezhřívá se ve volné přírodě vyskytuje už jen na území severní a severovýchodní Ugandy, a i v zoologických zahradách je k vidění pouze zřídka. „V současné době je v deseti světových institucích chováno 44 jedinců. Z tohoto počtu je ale třeba odečíst ještě zvířata neschopná dalšího chovu, tedy ta příliš stará či zdravotně hendikepovaná, a chovatelsky perspektivní část celosvětové populace zeber bezhřívých tak čítá jen něco málo přes 20 zvířat. Dramatičnost situace dokládá také fakt, že momentálně máme k dispozici jen čtyři prověřené dostupné hřebce,“ dodal Melichar.

Zoo má také nový unikát. Je jím jihoamerický hlodavec z čeledi činčilovitých, viskača. Trojice viskač přijela do liberecké zahrady ze švýcarské Zoo Curych.