První ze samic porodila ve čtvrtek 23. března dvojčata, druhé samici se narodilo o tři dny později jedno mládě. Jejich pohlaví zatím není známé, protože chovatelé nechávají viskačám prostor a do odchovu nijak nezasahují. "Liberecká zoo si může poprvé dělat naději na odchov mláďat tohoto v zoologických zahradách jen vzácně chovaného druhu. Přestože se matky o malé viskači pečlivě starají, úplně vyhráno ještě není a rozhodující budou následující týdny," uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Zoo Liberec začala s chovem viskač na podzim roku 2021, kdy přicestovali samec a tři samice ze švýcarského Curychu. Liberecká zahrada je aktuálně jedinou zoologickou zahradou v Česku a šestou zoo v Evropě (v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií EAZA), která tento druh chová.

Dospělé viskači v liberecké zoo.Dospělé viskači v liberecké zoo.Zdroj: Zoo Liberec

„Reprodukce viskač v lidské péči má svá úskalí. Za běžných okolností je soužití dospělých jedinců bezproblémové, když ale některá ze samic porodí, samec se k mláďatům zpravidla chová velmi agresivně a může je poranit nebo i zabít. Samice proto musí mít k dispozici bezpečná útočiště, boudy imitující nory nebo části expozice, kam se za nimi samec díky výraznému rozdílu ve velikosti nedostane. Protože se v Liberci odchov tohoto druhu ještě nezdařil, rozhodli jsme se na radu kolegů z curyšské zoo po porodu první samice chovného samce oddělit úplně a přestěhovat ho do zázemí, aby měly čerstvé matky absolutní klid na svá mláďata,“ sdělila zooložka Dorota Gremlicová.

Mláďata se rodí dobře vyvinutá, osrstěná a s otevřenýma očima. Krátce po narození jsou schopná se samostatně pohybovat a následovat matku, od které pijí mléko přibližně dva měsíce, než zcela přejdou na pevnou stravu. „Ve volné přírodě mohou mladé samice zůstat v rodné kolonii i po dosažení pohlavní dospělosti, která nastává okolo 9 měsíců věku. Oproti nim mladí samci pohlavně dospívají až v 15 měsících a rodnou kolonii zpravidla ihned opouští. V prostředí zoologické zahrady čeká viskačí mláďata obou pohlaví velmi pravděpodobně transport k jinému chovateli. Dostanou tak příležitost, aby se sama rozmnožila a posílila populaci viskač v evropských zoo,“ přiblížila Gremlicová.

Pralesnička harlekýn.
V liberecké zoo přibyly nové druhy žab. Jejich jed používají kmeny indiánů

Návštěvníci zoo mohou při troše štěstí viskačí skupinu i s mláďaty pozorovat průzorem do jejich vnitřní ubikace, která se nachází hned vedle expozice surikat. „Určitě doporučuji vydat se do zoologické zahrady právě teď na jaře, kdy se líhnou či rodí mláďata. A samozřejmě blahopřeji zahradě a jejím chovatelům k dalšímu chovatelskému úspěchu," řekla náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová.