Letos se zapojila do kampaně Silent Forest, která je zaměřená na ochranu ohrožených ptáků v jihovýchodní Asii.

ODCHYT PĚVCŮ

„Kampaň má za cíl upozornit na současný masivní úbytek a vymírání ptačích druhů v tropických deštných lesích. To je vedle ztráty jejich přirozeného prostředí způsobeno především jejich nadměrným lovem,“ vysvětlila mluvčí liberecké zahrady Barbara Tesařová. Podle ní jsou některé druhy pěvců masivně odchytávány kvůli líbivému zbarvení a unikátnímu zpěvu odchytáváni a prodáváni na trzích.

Ptačí trh na Sumatře.Zdroj: Archiv ZOO Liberec

Pavilon slonů v liberecké zoo.
Hledají se staré fotky slonů. Ti slaví v ZOO výročí

15 MILIONŮ PRO PTÁKY

„Kampaň si prostřednictvím vybraných ochranářských projektů v Indonésii klade za cíl zvyšovat povědomí o současné krizi a zefektivnit vymáhání práva v dané oblasti,“ dodala Tesařová. Cílem kampaně je také shromáždit od evropských zahrad a jejich návštěvníků 15 milionů korun, které poputují na šest konkrétních projektů. „Mezi ně patří například výstavba záchranných, rehabilitačních a chovatelských center na ostrově Jáva a Sumatra,“ upozornila Tesařová. Z peněz budou financovány také výzkumy v terénu a vzdělávací aktivity.

Velký přírodní amfiteátr pro 35.000 diváků byl postavený v roce 1951 za čtvrt roku v rámci socialistických brigád. Na jeho výstavbě v Lidových sadech se tehdy podílelo přes 5000 brigádníků. Rekonstrukcí prošel areál na začátku 80. let, kdy se vylepšilo zá
Místo kultury bude parkoviště. Amfiteátr se změní na parkoviště pro ZOO