Počet sexuálně zneužívaných dětí se podle libereckých kriminalistů neustále zvyšuje. Oběťmi ohavných trestných činů se stále častěji stávají také ženy, senioři nebo handicapovaní. „V roce 2014 jsme měli v Liberci 23 znásilnění. Z toho bylo 17 dospělých a šest znásilněných dětí," přiblížil děsivé statistiky Vladimír Lukášek z KŘP Libereckého kraje.

Liberecká policie ve spolupráci s Libereckým krajem proto zřídily v Pastýřské ulici speciální výslechovou místnost (SVM) pro zvlášť zranitelné oběti a svědky, aby se nesetkali s označeným pachatelem. Září veselými barvami, nechybí pohodlný gauč, pozitivní obrázky na zdech. Obdobná místnost v ulici Třebízského se totiž bude časem rušit. Skončit zde má celá služebna.

„Ohledně dětí, se kterými převážně pracuji, máme jen pozitivní odezvu, co se SVM týká. Děti za námi rády jedou a odcházejí s tím, že by se do toho pokojíčku ještě chtěly vrátit. Tyto místnosti nepůsobí tak strojeně jako běžné policejní služebny," řekla Jiřina Věchtová, vyšetřovatelka z liberecké kriminálky.

Panenky

Kriminalista Jan Machálek ukazuje panenky, na kterých mohou děti názorně předvést, jak jim bylo ublíženo. „Jsou to anatomické panenky, které musejí mít všechny pohlavní znaky," přiblížil Machálek.

Na dětskou výslechovou místnost navazuje ještě místnost technická, kde policista celé dění sleduje a zaznamenává pomocí nejmodernějších technologií, a rekogniční prostor s polopropustným sklem. Lidé ho znají z televizních seriálů.

Nový prostor v Pastýřské ulici může kromě policie využívat například i orgán sociálně-právní ochrany dětí.

„Může to být třeba pohovor před výslechem. Může zde probíhat i psychologické vyšetření dítěte. Tento projekt navazuje na nový zákon na ochranu obětí. Pasáže toho zákona přímo počítají s tím, že tyto prostory existují," uvedl kriminalista Vladimír Lukášek.

Platil to stát

Vybudování SVM vyšlo kraj na necelých 400 tisíc korun. Přes osmdesát procent nákladů získal z dotací ministerstva vnitra. „Kraj se podílel částkou 64 tisíc korun. Myslím, že jsou to dobře investované peníze," řekl při oficiálním otevírání prostor hejtman LK Martin Půta (STAN).