Situace už je podle KČT tak vážná, že hrozí kolaps této činnosti, tedy že by se značky neobnovovaly. Město Liberec proto nedávno přispělo na značení v oblasti Ještědského hřebene, pozadu nechce zůstat ani radnice ve Frýdlantě. „Finanční situace značkařů je opravdu vážná, dohodli jsme se proto na spolupráci, která by měla Frýdlantu zajistit, že turistické značení u nás bude fungovat a bude obnovováno," řekl frýdlantský starosta Dan Ramzer. Město teď s krajskou komisí značení připravuje systém financování, do kterého by chtělo zapojit i další obce Frýdlantska. „Chystá se setkání starostů nejen na úrovni našeho výběžku, ale celého kraje. Protože pokud je nějaká červená nit napříč všemi volebními programy, pak je to podpora cestovního ruchu," podotkl Ramzer.

Frýdlant aktuálně spolupracuje se značkaři KČT například na přípravě modrého místního značení, které by mělo v příštím roce vést turisty po naučné stezce Putování za vodou. Ta má ve Frýdlantu šest zastavení. „Dnes ji označují jen informační tabule na každém tom zastavení. Nejpozději do léta příštího roku ji ale chceme propojit modrým značením, které bude posléze zaneseno i do map," vysvětluje vedoucí značkařského obvodu Liberec Pavel Bulíř. Pro Frýdlant by to byl druhý místní okruh, v současné době se mohou turisté vydat díky místním červeným značkám i na okruh po zajímavostech Frýdlantu. Trasa vede od zámku přes betlém, rozhlednu až do centra města.

Novinka bez štětce

„Pokud vše půjde dobře, vznikne ve městě v budoucnu ještě jeden místní okruh. Ten by turisty zavedl na Křížový vrch, kde v současné době Frýdlant připravuje obnovu křížové cesty," říká předseda Krajské komise značení Zdeněk Rajsigl. S Frýdlantem chtějí značkaři už příští rok spojit i jednu novinku. „Právě na okruhu Putování za vodou chceme vyzkoušet novou technologii turistického značení. Už nebude malované, ale lepené na podklad. Vedle Frýdlantu vyzkoušíme novinku v rámci pilotního projektu i v Jizerských horách. Uvidíme, jak se nová technologie ujme a jak se osvědčí v přímé konfrontaci s povětrnostními vlivy i vandaly," uzavírá Pavel Bulíř.