V Libereckém kraji jde úseky mezi obcemi Raspenava Mníšek a Bílý Potok Smědava, ale i úseky Horní Polubný Jizerka a Josefův Důl Hrabětice na Jablonecku. Na Semilsku se mohou řidiči se značkou setkat hned na pěti místech. A to v úseku Vítkovice Dolní a Horní Mísečky, Jestřábí v Krkonoších Rezek, Dolní Štěpanice Benecko Mrklov a na silnici mezi obcemi Rokytnice Rezek Vítkovice.

Co znamená?

Dopravní značka označuje části silnic, na kterých je povinnost mít od prvního listopadu do jednatřicátého března na automobilu zimní pneumatiky za všech klimatických podmínek, tedy i v době, kdy se na silnici nenachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze takové jevy předpokládat.

„Značka řidiči přikazuje pokračovat v jízdě jen se zimními pneumatikami na všech kolech u vozidla do tři a půl tuny s nejméně čtyřmilimetrovým vzorkem nebo zimními pneumatikami pouze na hnacích kolech u vozidel nad tři a půl tuny, kde hloubka dezénu musí být minimálně šest milimetrů," upozornila mluvčí policie Jana Světlá. Zimní pneumatiku od té letní poznají řidiči podle značení, na její bočnici musí být nápis: M+S, M.S., M/S nebo MS.

Zimní počasí

Ale pozor. Dvoutisícovou pokutu mohou od policistů dostat i ti řidiči, kteří pojedou po silnici, která není označena dopravní značkou „Zimní výbava". Ale jen v případě, že se na povrchu silnice bude nacházet souvislá vrstva sněhu, ledu, námrazy nebo tehdy, kdy je možné podle počasí předpokládat, že tato situace během jízdy nastane.

„Každý z řidičů motorových vozidel by si měl uvědomit, že kvalitní pneumatika může zajistit bezpečný průběh celé jízdy, čímž se dá často předejít tragickým následkům dopravních nehod," upřesnila Světlá.