Jízdné pro děti a seniory zdarma, koupě zámku a vesecké hráze, regulace hazardu a oprava amfiteátru v Lidových sadech. Měli by o těchto záležitostech rozhodovat sami obyvatelé města? Změna pro Liberec si myslí, že ano, a v pondělí začne sbírat podpisy pro referendum, v němž by lidé o těchto investicích hlasovali.

Primátor statutárního města Liberec Tibor Batthyány na snímku z 14. března.
Primátor podává trestní oznámení na svého náměstka

Změna pro Liberec se netají tím, že jde o body, které se snažila už několikrát prosadit na radě či zastupitelstvu města. „Vybrali jsme důležité věci, o kterých může každý občan rozhodovat stejně dobře jako zastupitelé,“ vysvětlil zastupitel Josef Šedlbauer.

O tom, zda se referendum bude v rámci podzimních komunálních voleb konat, rozhodne až počet podpisů, které se Změně podaří sehnat. „Potřebujeme jich 8500, a protože počítáme s tím, že některé budou neplatné, chceme jich nasbírat aspoň 10 000,“ sdělil ekonomický náměstek libereckého primátora a zároveň kandidát na nejvyšší post ve městě Jan Korytář.

Liberecká radnice. Ilustrační foto.
Referendum je dobrý sluha, ale zlý pán, shodují se politici

Od pondělí budou dobrovolníci v ulicích Liberce sbírat podpisy. Požadované množství chce Změna shromáždit během května. Strana přiznává, že plánované změny by něco stály. Podle Šedlbauera půjde o desítky milionů. „Možná budou někde chybět, ale město to nepoloží,“ řekl. Jen bezplatné MHD pro děti do 15 let a seniory nad 65 let bude podle něj stát do 30 milionů.

Nejnákladnější investici pak představuje koupě libereckého zámku za necelých sto milionů a na 10 až 20 milionů by mohla podle Korytáře vyjít i obnova areálu lesního amfiteátru.

Ještědský hřeben.
Zakázku vyhrál Korytářův Čmelák. Sklidil kritiku

Investice překvapily současného primátora Tibora Batthyányho. „Na nedávné radě mi byl vyškrtnut požadavek na 2,6 milionu na navýšení rizikového příplatku strážníků. Podle sdělení pana Korytáře není kde brát. Stejně tak dopadl i požadavek na uvolnění pěti milionů na nákup lékařských přístrojů v krajské nemocnici,“ vysvětlil primátor, podle kterého se v referendu objevují otázky, které mají stát do budoucna mnoho set milionů korun. Jak dále dodal, mnohem důležitější je teď například oprava bazénu, u kterého jinak hrozí zavření, nebo budovy Uranu.

Ilustrační foto.
Zastupitelé Liberce se shodli na částečném omezení hazardu. Zůstane 7 kasin

„Regulaci hazardu podpořím, ale například s bezplatným jízdným pro děti a seniory opravdu nesouhlasím. Peníze jsou potřeba jinde,“ vyjádřila se obyvatelka města Barbora Mládková, která by k referendu šla.