Územní plán je v poslední době hlavním tématem politických šarvátek mezi libereckou vládnoucí koalicí a opozicí v čele se Starosty. Poslední výpad provedl Jiří Šolc, který obvinil Změnu pro Liberec z blokování účasti opozice na tvorbě nového územního plánu.

„Změna na to šla z gruntu a nic nenechala náhodě. Nejprve stopla dlouholetou práci svých předchůdců a prakticky vyautovala opozici z procesu pořizování. Jak? Za předchozí koalice byla předsedkyní zastupitelského výboru tehdy opoziční Karolína Hrbková (ZpL). Karolína Hrbková je dnes náměstkyní pro totéž a zároveň v sobě snoubí i pověřenou zastupitelku pro komunikaci se státní správou. Nicméně ten původně opozicí kontrolovaný výbor pro rozvoj města a územní plán také obsadila Změna, dnešní předsedkyní je Pavla Haidlová. Tímto drží otěže nad Územním plánem pouze jedna politická strana," řekl Šolc a společně s kritikou zveřejnil několik problematických bodů, které je podle jeho strany potřeba vyřešit.

Starostové například kritizují fakt, že nový územní plán počítá se stagnací počtu obyvatel. „Dnes má město cca 102 tisíc obyvatel, tento Územní plán chce pouze 103 tisíc obyvatel a to pro příštích 20let! Na této brzdě v Liberci vydělají okolní obce, bude docházet k negativnímu jevu tzv.suburbanizace, kdy všichni, kteří budou bydlet mimo Liberec, budou logicky směřovat za prací, školami, lékaři a zábavou do města a to pravděpodobně individuálně auty. Liberec z jejich daní neuvidí nic, ale bude muset řešit nákladné problémy typu kapacit parkovišť, dostupnosti škol a platit všechnu nadstavbu," zní kritika opozice.

Podle Pavly Haidlové ze Změny má Výbor pro rozvoj a územní plánování 13 členů, kteří zastupují všechny politické strany. „Změna zde není ve většině, proto myslím, že výčitka není na místě," vysvětlila Haidlová a dodala, že ani nápad Starostů vrátit se k původnímu plánu rozhodně nepovažuji za dobrý.

„Město Liberec je obklopeno horami a lesy, proto jeho nedůvodné rozrůstání do volné krajiny nepovažuji za nejlepší řešení. Již dnes mnoho obcí i měst řeší problém se satelity na svých okrajích, kde chybí občanská vybavenost, zatímco centrum, které to vše nabízí, je vylidněné," řekla Haidlová k výtce Šolce, proč nebyl počet obyvatel navýšen a nepočítá se s jeho navyšováním ani v budoucnosti.