Nikdo nezkrachoval a nikdo se neodstěhoval jinam. Malí obchodníci, které čtvrt roku trvající uzavírka Rumjancevovy ulice v Liberci připravila o bezmála dvě třetiny zákazníků, podnikání v suti a rozvalinách kupodivu přežili. Když včera město konečně ulici opět otevřelo, největší kámen ze srdce spadl zřejmě právě jim.

„Čtvrt roku rozkopaná ulice bylo pro nás ukrutně dlouhou dobou. Zákazníci přestali chodit. Věděli, že je Rumjancevova ulice zavřená, takže byli přesvědčení, že se k nám autem stejně nedostanou,“ podotkl pracovník Elektroservisu Tomáš Kučera.

Do opravny elektrospotřebičů se totiž málokdo vydá s televizorem nebo počítačem v ruce. Porouchaný přístroj potřebuje odvézt autem.

„Příjemně nás ale překvapilo, jak se nám snažili stavbaři nelehkou situaci ulehčit. Vždycky, když jsem potřeboval večer odjet autem, kus silnice zaházeli, abychom tudy mohli projet. Jsem samozřejmě rád, že ulici konečně dokončili,“ doplnil muž.

Vstřícnost dělníků, kteří vždy, když bylo potřeba, večer zasypali největší jámy pro průjezd aut, si pochvalují také další živnostníci.

„Dalo se s nimi domluvit, dobře věděli, co pro nás rozkopaná silnice znamená,“ přidal svou pochvalu pracovník autoservisu. „Přežili jsme to. Teď už snad bude jenom líp,“ dodal.

Za některými živnostníky se vydali během uzavírky dokonce i úředníci magistrátu, aby se jich zeptali, zda jim mohou nějak pomoci.

„Kdyby uzavírka trvala déle, musela bych odsud obchod odstěhovat. Za ty tři měsíce jsme si vydělali jen na náklady. Mne drželi nad vodou stálí zákazníci, nevím, kde bych bez nich byla,“ zdůraznila Jana Faltová, která má v ulici květinářství. „Bylo fajn, že nám stavaři vycházeli vstříc i že nám chtěli pomoci lidé z města,“ poznamenala.

Jen asi dva lidi denně přišli během uzavírky do výrobny a prodejny dresů. Přitom majitelé sem obchod přestěhovali jen pár dní před tím, než se do ulice koplo. „Klidně jsme mohli na měsíc zavřít, a nic by se nestalo. Jsme rádi, že už to máme za sebou,“ uvedl spolumajitel Vladimír Blažek.