Podle zisku mandátů a výsledku po volbách uzavřených smluv je jasné, že do čela zastupitelstva bude zvolen Martin Půta (SLK) jakožto hejtman. Jeho náměstky se stanou Zuzana Kocumová, Josef Jadrný (oba ZpLK), Hana Maierová a Marek Pieter (oba SLK). Zuzana Kocumová přitom bude hejtmanovou statutární náměstkyní.

Radu kraje doplní ještě Ivana Hujerová, Alena Losová (ZpLK), Vladimír Mastník a Petr Tulpa (SLK).

Volba členů rady a samotného hejtmana bude tajná. Půjde tedy o první prověrku pevnosti nově vzniklé koalice Starostů a Změny, kteří mají v zastupitelstvu jen těsnou nadpoloviční většinu 23 hlasů. Dvaadvaceti hlasy disponuje opozice tvořená KSČM, ČSSD a ODS.

Desátý potřebný hlas Změny pro Liberecký kraj v podobě cestovatelky Blanky Nedvědické zatím vězí v Mexiku, kam populární horolezkyně nedávno odletěla. Pokud by se včas nestihla vrátit, může hlasování skončit „plichtou" a nikdo zvolen nebude. Zástupci Změny však už předem ujišťovali, že pokud by se jejich zastupitelka nestihla včas z pracovní cesty vrátit domů, svého mandátu se vzdá a přepustí jej svému náhradníkovi Vladimíru Opatrnému. Tak se také v pondělí stalo. Svůj počet hlasů tedy má strana dodat.

Otazníky ale visí nad způsobem doručení rezignace Nedvědické z Mexika. Ta musí být zaslána přímo do rukou dosluhujícího hejtmana Stanislava Eichlera ještě před novým zasedáním. Cestovatelka ještě minulý týden slibovala, že návrat stihne.

Co je na programu?

- Složení slibu členů Zastupitelstva Libereckého kraje

- Rozhodnutí o on-line přenosu z ustavujícího zasedání Zastupitelstva Libereckého kraje

- Určení jednotlivých resortů

- Volba hejtmana Libereckého kraje, jeho náměstků a radních

- Zřízení výborů Zastupitelstva Libereckého kraje a stanovení počtu členů jednotlivých výborů