Revitalizace lokality Žitná v liberecké Rochlici rozdělila tamní obyvatele na dva tábory. Jedni ji vítají, druzí kritizují. Vadí jim hlavně to, že kvůli rozsáhlé rekonstrukci padly vzrostlé stromy.

„Dělníci pokáceli asi dvacet stromů různých druhů, které jsme si tady před lety i sami vysázeli. Byly nádherné a zdravé. Vytvářely krásné prostředí. Nyní, když se koukneme z okna, je nám do pláče a nejradši bychom se odstěhovali," tvrdí manželé Vachovi, kteří na sídlišti žijí už přes třicet let.

„Chápeme, že revitalizace byla potřeba, ale pokácení stromů nám přijde zbytečné. Mohli je zachovat," míní Zdena Vachová s tím, že lidé kácení stromů na radnici, která revitalizaci lokality zajišťuje, připomínkovali ještě předtím, než šly k zemi.

„Dodnes nevíme, jak přesně se úředníci na radnici s našimi připomínkami vypořádali, nikdo nám nedal vědět. Je ale evidentní, že se jimi nejspíš nikdo příliš nezabýval, když to tady vypadá tak, jak to vypadá. Prostor se proměnil v jednu betonovou plochu," dodala Vachová.

„Myslím si, že to tady bude hezké. Revitalizace prospěje hlavně dětem, které tady vyrůstají. Už si zkoušely po nových, rozšířených chodnících jezdit na kolech a líbí se jim to. Že pokáceli stromy? Vždyť vysadí nové a ty vyrostou," řekla Deníku jiná obyvatelka sídliště. Situaci nevidí tak černě.

Stromy nahradí

Radnice slibuje, že vykácené stromy nahradí 82 novými kusy. „Se zachováním starých stromů v dané lokalitě projekt revitalizace lokality Žitná nepočítal, proto musely být bohužel odstraněny. Některé stromy byly ale už ve špatném stavu (javory), jiné bránily stavbě, například in-linové dráze. Budou samozřejmě nahrazeny novými, perspektivními a hlavně vhodnějšími exempláři," potvrdila mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová. „Jsme přesvědčení, že tyto nové dřeviny bohatě vynahradí ty, které musely být pokáceny, a že se lidem vysazené stromky a keře budou líbit víc než ty původní," poznamenala primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Stavba za 33 milionů korun by měla skončit letos v prosinci. „Vzniknou zde i nová parkovací místa. Doprava bude zklidněna vybudováním retardérů. Rekonstrukcí projde také hlavní dětské hřiště, které bude mít po úpravě umělý povrch. Od lidí vzešlo celkem padesát podnětů. Většinu z nich jsme zahrnuli do konečného projektu," uzavřela primátorka.