„Myslíme si, že šlo o pomstu některého z bývalých zaměstnanců, kterého jsme propustili, ale policie zatím nikoho neobvinila," řekl Deníku majitel chráněné dílny František Stiller.

Požár v polovině října napáchal škody asi za půl milionu korun. „Tomu žháři se jeho úmysl naštěstí úplně nezdařil, protože včas zafungovala bezpečnostní čidla a hasiči. Drahé stroje na výrobu nadrozměrných plastových obalů jsou v pořádku. Odnesl to hlavně prostor jako takový," vylíčil mistr výroby Břetislav Jansa. Škody by měla proplatit pojišťovna, ale majitel dílny se obává, že ta nakonec požár vyhodnotí jako vandalismus, což by odškodnění velice ponížilo. „To by pro nás byla dost velká katastrofa," dodal Stiller.

Pomocná ruka

O neštěstí se také díky Deníku, který o požáru informoval, dozvěděla Nadace ČEZ. Zareagovala a během patnácti hodin od prvního telefonátu s majiteli přijela do Příšovic se šekem na 100 000 korun. „Majitelé se na nás se žádostí o pomoc neobrátili, dozvěděli jsme se o jejich neštěstí z médií, které monitorujeme," informovala mluvčí ČEZu pro severní Čechy Soňa Holingerová. „Naše pomoc je založena na rychlosti, odbourali jsme veškerou zbytečnou administrativu a jak se zdá, tak je to účinné," doplnil s úsměvem kolegyni Ondřej Šuch z Nadace ČEZ.

Chráněná dílna peníze využije na nová okna. „Nakoupíme materiál, uděláme si to v podstatě sami, zazdíme okna a necháme jen ventilačky, abychom zamezili dalšímu útoku," uzavřel Stiller.

V příšovické chráněné dílně pracuje 30 lidí, kteří by jen těžko sháněli práci jinde. Žhářský útok nikdo z místních nechápe. Policie zatím nikoho neobvinila.

Vyrábíme obaly třeba o velikosti patrového domu

Břetislav Jansa (na snímku) vedoucí provozu chráněné dílny, která byla před čtrnácti dny v plamenech, vysvětluje, jak její provoz funguje, pro koho pracovníci v dílně vyrábějí součástky i jaké jsou problémy s navýšením tak potřebných pracovních míst.

Můžete se stručně vrátit k počátkům První turnovské chráněné dílny? A jak se stalo, že se slovem Turnov v názvu sídlíte v Příšovicích?

Původně jsme byli v Turnově, při vzniku před sedmi lety, pak jsme potřebovali větší stroje na výrobu a hledali jsme větší prostory. Mimochodem, sháněli jsme i nějakou banku, která by nám dala úvěr, ale s tím jsme jako občanské sdružení u žádné české banky nepochodili. Nakonec pomohla banka rakouská. A od roku 2009 máme dílnu v Příšovicích.

Koho zaměstnáváte?
Snažíme se o zaměstnávání velmi těžko umístitelných pracovníků se zdravotním handicapem, včetně mentálních a psychických poruch. Lidi, kteří nikdy nepracovali, u kterých je potřeba vytvářet pracovní návyky a zapojit je do plnohodnotného života. Osoby s částečným nebo plným invalidním důchodem. Našim cílem je naučit je pracovat, touto dílnou prošlo na osmdesát pracovníků. V současnosti jsme na třiceti zaměstnancích, a to je zatím naše horní kvóta. Víc nám krajský pracovní úřad nepovolí, protože plat zaměstnanců je z části dotován a my bychom na více zaměstnanců ty dotace už nedostali.

Kolik si zaměstnanci v chráněné dílně vydělají?
Vzhledem k tomu, že mají maximálně šestihodinovou pracovní dobu, někteří pracují i čtyři nebo dvě hodiny podle osobní potřeby, tak si vydělají tak šest tisíc měsíčně.

Co v dílně vyrábíte?
Děláme obaly speciálně pro Toyotu, oni do toho strčí své součástky a posílají je do Indie. Nebo třeba děláme obaly pro Vojenské Lázně Teplice, něco jako potravinovou fólii, do které se nafukuje nějaký plyn jako součást kůry, nebo obaly pro pračky od značky Primus, nebo zakázky pro Českou televizi. Obaly z patnáctimilimetrové fólie třeba velikost patrového domu. Dvě tuny obalového materiálu jsou ale právě po zásahu požáru nepoužitelné. Jiní zaměstnanci zase kontrolují obálky na broušené kameny pro firmu Preciosa. Celkově zpracováváme zakázky pro čtyřicet firem.

Tereza Chaloupková

Zdroj: Youtube