Spolu s ním je obžalován i bývalý primátor města Jiří Kittner a jeho někdejší náměstek Pavel Krenk. Oba také byli předsedy představenstva SAJ. Kittner bude před soudem vyslechnut v pátek.

Podle obžaloby městský majetek údajně nevýhodně směnili poté, co byl levně převedený na SAJ. Pět údajně nevýhodných obchodů s nemovitostmi na Ještědu a ve Vesci se uskutečnilo v letech 2003 až 2006, škoda je za zhruba 13 milionů korun. "Žádnou škodu jsem nezpůsobil a nechápu důvod svého obvinění. Neměl jsem z toho žádný majetkový prospěch a pracoval jsem jako zaměstnanec představenstva (SAJ). Plnil jsem úkoly, které mi dali," hájil se Zeronik.

Směny podle něj souvisely s tehdejšími záměry rozvoje areálu, velké plány byly hlavně s kopcem Bucharka. Tam podle obžaloby SAJ nevýhodně získal ve dvou transakcích restauraci Berlín a jednu nemovitost. Plány s nimi se ale nenaplnily a například Berlín o několik let později SAJ opět prodal. Podle Zeronika ale prý nemohl tehdy nikdo předpokládat, že se budoucímu nájemci areálu na Ještědu Snowhillu podaří prosadit zásadní změnu územního plánu. "Bucharka byla tehdy jedním z mála míst, kde bylo možné rozšiřovat činnost (SAJ)," uvedl. V plánech byla výstavba bobové dráhy, snowparku i veškerého zázemí v Berlínu. "Změnou územního plánu se vše posunulo dolů ke Skalce, to jsme tehdy nemohli předjímat," prohlásil. Při jednání podle něj museli vyjít z požadavků druhé strany.. Obchody prý pro SAJ nebyly nevýhodné. Například v případě prodeje restaurace Berlín si nemyslí, že by podnikatel Josef Alexi získal něco lukrativního. Výměnou za restauraci obdržel v centru města dům s šesti byty a dvěma nebytovými jednotkami. "Barvířská byla nabízena městem pětkrát, žádný zájemce nebyl," upozornil Zeronik.

S rozvojem areálu souvisely i další dvě údajně nevýhodné směny. Pozemky na Pláních podle Zeronika potřebovali kvůli přístupu na sjezdovky na jižním svahu Ještědu. Usiloval o ně jiný zájemce, který údajně hrozil jejich blokací a snahou ovlivňovat dění ve sportovním areálu. Restauraci Mošner zase SAJ potřeboval kvůli plánované výstavbě lanovky pod lany. K ní ale dosud nedošlo.

Poslední údajně nevýhodná směna byla spojená s areálem ve Vesci a souvisela s přípravou lyžařského mistrovství světa. Na pozemku měla být čerpací stanice pro zasněžování, zvolilo se ale nakonec jiné řešení a SAJ pozemek prodal napřímo jedné realitní kanceláři. Podle Zeronika, který obchod podle obžaloby zajišťoval, to bylo na podnět bývalého ředitele SAJ Víta Pražáka. MF Dnes již dříve uvedla, že SAJ za pozemek vyinkasoval přes milion korun, realitka ho ale již za rok prodala za téměř trojnásobek.