Pedagog, spisovatel, scenárista, publicista a muzikolog je podepsán například pod knihami o hudebních skladatelích Antonínu Dvořákovi, Bedřichu Smetanovi či Wolfgangu Amadeu Mozartovi.

Stal se autorem nebo spolupracovníkem u tvorby mnoha scénářů, například k filmům Amadeus, Lidice, Svatba jako řemen, Božská Ema, Den sedmý, osmá noc  nebo Nebeští jezdci.

Řada ocenění

V roce 2003 obdržel ocenění medailí Artis Bohemiae Amicis za trvalý přínos české kultuře. V roce 2011 pak získal cenu Unie českých spisovatelů. Dne 28. října 2013 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy.

Zdeněk Mahler.
Spisovatel a scénárista Zdeněk Mahler se na skok vrátil do Doks

Do povědomí široké veřejnosti se Zdeněk Mahler zapsal v roce 1994 jako průvodce třídílného pořadu Katedrála o třech dějstvích. Seriál a kniha, ve kterých Mahler podal svůj pohled na historii chrámu sv. Víta na Pražském hradě, se objevily právě v době, kdy soudy poprvé rozhodovaly o vrácení katedrály církvi. Vyvolaly proto vlnu zájmu, ale i nesouhlasu.

Sepsal své vzpomínky

Knihu svých vzpomínek nazval … ale nebyla to nuda, což prý charakterizuje i jeho život. Vydal ji krátce před svými 87. narozeninami.

Zdeněk Mahler se narodil 7. prosince 1928. Po doktorátu na filozofické fakultě Univerzity Karlovy pracoval krátce v rozhlase a na ministerstvu školství a kultury. V té době byl současně dramaturgem Laterny magiky a podílel se na její prezentaci při Expu 58 v Bruselu. Od roku 1960 byl ve svobodném povolání.

Zbigniew Czendlik
Kněz Zbigniew Czendlik: Jsem zvědavý, jak moji knihu přijmou Poláci

Mahler tvrdil, že u některých historiků dochází k masivní revizi českých dějin, přehodnocují se události a jejich smysl. Sám uvedl, že se hlásí k dějinné lince, kterou reprezentují Karel IV., Hus a samozřejmě Komenský a pak Palacký, Havlíček a Masaryk.

Zemřel v pražské Ústřední vojenské nemocnici ve věku 89 let.