V plánu měl ještě sochu zdejšího patrona sv. Kryštofa, na kterou se příchozí ptají, a vlastní hrob se slunečními hodinami… Srdce je ale křehká věc a to jeho se vzepřelo v pátek, 17. července večer. Odešel pábitel, propagátor, neúnavný organizátor a hlavně duše Kryštofova Údolí.

Bývalý kameraman Československé televize a blízký spolupracovník tehdejší krajské redaktorky Marcely Augustové se narodil 17. května 1947 ve Fryštátu (dnešní Karviné), pak se s rodiči odstěhoval do Humpolce a později vyměnil Vysočinu za severočeskou Bílinu. Jeho otec, stavař, mu předurčil osud a Martin Chaloupka šel studovat stavební školu v Kadani, kterou ale předčasně opustil a utekl k divadlu nejdříve do Teplic, později do Ústí nad Labem, kde působil v tehdejším Divadle Zdeňka Nejedlého i v Činoheráku. Spolupracoval s osobnostmi, od Marvana přes Hlinomaze až po Bartošku nebo Heřmánka. V Ústí nad Labem se také oženil a založil rodinu. Pak přesídlil do Liberce a ve zdejším divadle F. X. Šaldy nastoupil jako zvukař a osvětlovač. V Liberci se Martin Chaloupka pomalu, ale jistě stal veřejnou osobností. V první polovině 80. let ze dne na den koupil chalupu v Kryštofově Údolí, kterou začal přestavovat.

Po revoluci začal Martin Chaloupka podnikat. Otevřel cukrárnu, vybudoval na bývalém smetišti v Kryštofově Údolí minigolf. Když se dozvěděl o místní tradici výroby betlémů , navázal na ni a začal budovat v hospodě jejich muzeum.

Později koupil starou trafostanici a za pomoci svých přátel z divadelních kruhů, kteří „adoptovali" jednotlivé figury z dílny řezbáře Václava Plechatého, vytvořil třetí orloj v republice. A v roce 2007 se orloj stal po muzeu betlémů jednou z největších atrakcí Kryštofova Údolí.

Pak se pustil do další akce. Nezůstal netečný k tomu, že márnice u kostela Sv. Kryštofa, kolem níž projdou ročně stovky turistů a věřících, je v zoufalém stavu. Nechal ji opravit jako obvykle na své náklady a umístit do ní kopii Tance smrti. Pravidelně chodil uklízet a opravovat opuštěné hroby. Podílel se na záchraně a opravě sochy sv. Václava a navrácení skulptury Jana Nepomuckého na barokní můstek. Od roku 1999 pořádal tradiční zahájení adventu s venkovním betlémem od Josefa Jíry. Na podzim loňského roku obdržel za svou práci pro rozvoj obce a regionu Cenu hejtmana. Největší cenu ale získal v srdcích těch, s nimiž se dělil o své vize, energii a nadšení. Bude všem chybět.