„Třeba my už zeleninu nepěstujeme vůbec, těžko tedy můžete najednou na trh vstoupit s českými okurkami. Jediné, co na tom celém shledávám pozitivního, je fakt, že spotřebitel začne možná při nákupu víc přemýšlet o původu zeleniny. Ale nikdo neví, zda v médiích časem neprobleskne pro změnu zpráva o problému s českou zeleninou,“ soudí Vladimír Pelant, ředitel společnosti Agro Rubín ze Svijanského Újezdu.

Podle Jaromíra Kratochvíla z Agrární komory ČR by „okurková aféra“ snad alespoň mohla přispět k procitnutí politiků a vrátit stav do podoby, aby české zemědělství bylo časem alespoň zčásti soběstačné. „Před lety se budovaly cukrovary a teď dovážíme cukr, a to už nemluvím třeba o bramborách,“ doložil příklady.

Podle statistiky zemědělská produkce rok od roku klesá. Zatímco ještě v roce 2007 se například v Libereckém kraji sklidilo 172 tun zeleniny, předloni klesla podle údajů Českého statistického úřadu produkce na 58 tun, tedy zhruba na třetinu. A tento stav má i nadále sestupnou tendenci.

Lépe na tom nejsou ani ovocnáři. Například sklizeň jahod se snížila ve stejném období z 86 na pouhých 66 tun. Vinu na tom nese dotační politika a obchodní řetězce.

„Lidi začnou možná při nákupu víc přemýšlet o původu zeleniny.“ Ing. Vladimír Pelant, ředitel Agro Rubín

„V posledních letech už jsou sice o trochu vstřícnější, jejich podmínky nejsou tak tvrdé, nicméně třeba jejich požadavkům na dlouhodobou trvanlivost nejsme s čerstvým ovocem schopni vyhovět,“ potvrdil Dušan Louda, jednatel společnosti Sempra Turnov. Pěkný vzhled jde ale často na úkor kvality zboží. Podle některých českých pěstitelů jsou třeba výstavní jablka v supermarketech často z předloňské úrody a barvu a lesk si zachovají jen díky uskladnění v dusíkových komorách.

Šanci snad mají alespoň menší pěstitelé, kterým nahrává současný trend farmářských trhů. I ti ale musejí obstát v tvrdém souboji s konkurencí. Většina lidí totiž sice kritizuje zemědělskou politiku, při nákupu však přesto upřednostňuje nižší ceny v řetězcích před původem a kvalitou potravin.