Jeho vášeň se mu stala osudnou. „Vidíš, to jsou cedulky se jmény horolezců, kteří zemřeli v horách nebo ve skalách. Teď je tady i jméno Zdeňka Hrubého, který tragicky zemřel na začátku srpna v Himálaji," vysvětlovala maminka svým dětem při víkendovém rozloučení se šéfem Českého horolezeckého svazu (ČHS) Zdeňkem Hrubým na symbolickém hřbitově ve Skaláku v Českém ráji. Přijely sem stovky lidí z celé země a nešlo pouze o horolezce, ale také o rodinu, přátele a sponzory. Rozloučení uspořádala Hrubého manželka Olga Hrubá.

Zdeněk Hrubý

Horolezecká legenda. V letech 1994 až 2012 zdolal osm osmitisícovek. Poslední osmitisícovka Gašerbrum I v Pákistánu ho stála život. Jedná se o jedenáctou nejvyšší horu světa. Při sestupu dolů zpět udělal podle jeho kolegy Marka Holečka technickou chybu při slaňování a zřítil se dolů ze svahu mnoho stovek metrů do nepřístupných míst.

Riziko je vždy

„Ve vysokých horách je vždy nějaké riziko. Člověk se pohybuje v prostředí, které není přirozené, třeba řídký vzduch. Chyby pramení z neúměrné únavy. Smrt Zdeňka je obrovská tragédie. Ty ale bohužel nejsou vůbec mimořádné. I nejlepší světoví lezci se dopouštějí chyb," řekl Deníku předseda TJ Jiskra Jablonec nad Nisou Libor Čech, rovněž zkušený horolezec.

Zdeněk Hrubý byl ženatý, měl dvě děti. Vystudoval kybernetiku na ČVUT a později ekonomii v Německu a Anglii. Kromě horolezce byl i funkcionářem. V roce 2009 byl zvolen předsedou ČHS.