V liberecké zoo, nejstarší svého druhu u nás, se v těchto dnech vylíhla hned tři mláďata novozélandského papouška nestor kea (Nestor notabilis). Jde o historicky první odchov těchto papoušků od roku 2008, kdy je liberecká zoo chová. ZOO Liberec se tak zařadila mezi několik míst, kde se tito ptáci v zajetí množí.

Několikadenní mládě papouška nestor kea.

Podle mluvčího zoo Liberec Ivana Langra se loni narodila mláďata tohoto novozélandského papouška pouze ve čtyřech evropských zahradách. V Heidelbergu, Münsteru, Bristolu a Tenerife. Liberečtí nestoři přišli na svět v rozmezí od 15. do 18. dubna v umělé líhni. „Tento způsob byl zvolen právě v zájmu zachování přirozené reprodukce populace, protože nebylo jisté, zda by sami rodiče mláďata na hnízdě odchovali," popsal mluvčí. Mláďata jsou uměle „rozkrmována" speciální směsí pomocí injekční stříkačky každé tři hodiny.

Ve volné přírodě žije tento bronzově zelený papoušek, dosahující v dospělosti zhruba kilogramu, pouze na jižním novozélandském ostrově, jejich počty však stále klesají. „Podle nejnovějších údajů jich na ostrově přežívá už jen do pěti tisíc," upozornil Langr.

Až do roku 1970, než byly spuštěny první záchranné programy, totiž byli papoušci ve velkém hubeni místními farmáři, kteří je podezírali, že napadají jejich stáda ovcí. Podle Červené knihy ohrožených zvířat jich bylo vybito na 150 tisíc.

Nestor kea získal své jméno podle charakteristického volání „kee-aaa". Patří mezi velmi inteligentní zvířata, která se dokáží naučit i složitějším úkonům

Za potravou putují v celých skupinách a zdržují se na místech, kde si ji mohou nejsnáze opatřit. Například na okrajových částech měst, na parkovištích, tábořištích nebo na skládkách odpadu. Jsou však známé i případy, kdy si skupina nestorů při prozkoumávání nových míst troufla mnohem více a zničila například příslušenství automobilů.