V Herbenově ulici bude probíhat modernizace plynovodu a oprava povrchu silnice. Uzavírka je plánovaná od 17. června až do konce srpna. „V období od 1. do 31. července bude uzavřena i křižovatka ulic Jeronýmova a U Školy,“ upozornila mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Stavební práce ovlivní i autobusy linky 17, v červenci pojedou podle objížďkového jízdního řádu.

Na začátku července čekají omezení na řidiče i v jedné z nejfrekventovanějších ulic ve městě, v Košické. Zde je důvodem výměna zastaralých parovodů, které se v rámci projektu GreenNet mění za nové úspornější horkovody. Ty budou navíc nově umístěné pod zemí, zmizí tak jedna ze zdejších dominant, nevzhledná „brána“ tvořená ze zelených trubek.

„Termín prací v Košické ulici a okolí je naplánován od 29. června do 7. července,“ přiblížila mluvčí Kodymová s tím, že úplně uzavřená bude ulice jen první den uzavírky mezi 12. a 22. hodinou a poté o svátečním víkendu 5. – 7. července. Mezitím bude v místě uzavírka pouze částečná, místo tří pruhů budou v provozu jen dva.

Student Agency. Ilustrační foto
Stevardky v autobusech z Liberce do Prahy končí, kávu si cestující nalijí sami

„Dá se očekávat snížení kapacity křižovatky a prodloužení front od průtahu. Z důvodu omezení řadících pruhů bude i světelná signalizace fungovat v omezeném režimu,“ předeslala Kodymová. Kdo by se chtěl křižovatce vyhnout a od Prahy pokračovat po průtahu směrem k „tunelu“, ani tak nebude mít vyhráno.

„Ve stejném termínu, od 29. června, se rozhodlo Ředitelství silnic a dálnic zahájit opravu opěrné zdi před tunelem na silnici I/35. Oprava bude trvat asi 4 měsíce a vyžádá si svedení dopravy v směru na Hrádek do jednoho jízdního pruhu,“ dodala Kodymová.

Velké množství uzavírek přináší řidičům komplikace, někteří přitom kritizují například to, že některé z nich trvají zbytečně dlouhou dobu, aniž by se na nich efektivně pracovalo. To je případ prací v Klostermannově ulici, která je zavřená od konce května a kde byl začátek prací velmi pozvolný. „Jak to máme občanům vysvětlit? Lidé včetně cizinců tam najíždí a vracejí se zpátky. Není tam přitom ani noha,“ podivovala se například zastupitelka Marie Pavlová (Změna).

Ilustrační foto
Liberecký kraj zveřejnil zdravotnickou studii. Lidé jsou až příliš nemocní

V ulici probíhá takzvaná sdružená investice, aktuálně tam pracují plynaři, pak přijde na řadu oprava kanalizace a nakonec oprava povrchu a chodníků. Práce jsou plánovány až do listopadu a páky, jak externí firmy donutit pracovat rychleji, zatím město podle náměstka Jiřího Šolce (Starostové) nemá. „Připravil jsem legislativní návrh, který bude nutit stavaře konat rychleji. Stanovíme jasně termín pronájmu veřejného prostranství, který když budou překračovat, tak to pro ně bude dražší. Samospasitelné to ale nebude, situace na stavebním trhu je složitá,“ vysvětlil Šolc.