Integrovaný plán rozvoje území (IPRÚ) už brzy nahradí dosavadní Integrovaný plán rozvoje města. Prostřednictvím IPRÚ bude moci Liberec opět čerpat miliardové evropské dotace na nejrůznější projekty. Radnice ale musela v první řadě sestavit tým expertů, který je jednou z mnoha podmínek v rámci IPRÚ.

„Změna nesouhlasí zejména s tím, jak byla sestavena tzv. expertní skupina, která má připravit podklady pro čerpání těchto dotací. V této skupině jsou totiž v míře větší než malé zastoupení zastupitelé ODS. Jedná se o tři současné liberecké zastupitele Červinku, Dufka a Bernáta, bývalého zastupitele Kadlase a jabloneckého zastupitele Karáska. Najdeme zde i šéfa ODS blízké Unie pro sport a zdraví Veselku," zlobí se předseda opoziční Změny pro Liberec Jan Korytář.

Kandidát na primátora Korytář zároveň dodává: „Tento způsob přípravy čerpání nových evropských dotací v objemu několika miliard je zcela nepřijatelný. Hrozí, že nemalá část jich opět skončí jinde, než kde by to očekávala veřejnost," míní Korytář.

Od samého počátku jsem tuto roli nechápal jako politickou, ale předpokládal jsem, že mne vedoucí projektu oslovil s ohledem na moji odbornost, zkušenosti a praxi. Pan Korytář opět naprosto zbytečně vyvolal bouři ve sklenici vody. Ondřej Červinka (ODS), zastupitel

„Mantinely, do čeho a kolik bude možné investovat, se vytvářejí právě teď. Proto je důležité, aby byly v expertní skupině zastoupeny různé představy o budoucím rozvoji města. Návrhy členů expertního týmu by měly pocházet od politických stran z celého spektra a od hlavních hospodářských a sociálních partnerů v regionu. Rozhodně ne jenom od jedné skupiny, která o městu rozhoduje už dvě desetiletí", dodal Josef Šedlbauer, zastupitel Změny pro Liberec.

Připomeňme, že Změna ODS vyčítá například revitalizaci Lázní, jež byla podle Změny předražená. Rovněž zmiňme, že to byla právě potažmo Změna (o.s. Oživení a SPP Čmelák v čele s Korytářem), která podala trestní oznámení na současné i bývalé vlivné politiky z ODS (Kittner, Krenk, Zeronik) kvůli údajným machinacím s pozemky na Ještědu, přičemž rozsudek v této kauze padne ve středu.

Radnice nesouhlasí

Nařčení, jež Změna vyřkla v souvislosti s IPRÚ, pořádně nadzvedla ze židle náměstka Jiřího Rutkovského (USZ).

„Členy expertního týmu navrhoval a schvaloval přípravný výbor. Tým se bude postupně rozšiřovat a kdokoliv ze zastupitelů a odborníků se do něj může přihlásit. Nyní čekáme, jaké dotační tituly budou vypsány a podle toho chceme volit další experty," vysvětlil Rutkovský.

Následně Korytáře zajímalo, kdo konkrétně navrhl do expertního týmu Jiřího Veselku (bývalý ředitel KNL). „To, že někdo pracuje v nemocnici, přece ještě neznamená, že je expertem na zdravotnictví," podotkl Korytář.

Náměstek Rutkovský v případě Veselky uznal, že to nejspíš nebyla nejšťastnější volba. „Současný ředitel nemocnice Luděk Nečesaný se proti Veselkovi také ohradil a navrhl, že ho v týmu nahradí. My tomu vyhovíme," sdělil Rutkovský.

Změna se nenechala na zasedání zastupitelstva uchlácholit těmito vyjádřeními a dále na vedení Liberce kvůli IPRÚ naléhala, k nelibosti ostatních. „Kolego, nejsme na pískovišti," uvedl na adresu neodbytného Korytáře zastupitel Ladislav Dušek (LO).

„Já chci znát jasnou odpověď na otázku Z jaké množiny odborníků byli současní experti vybráni? Kolik jich celkem bylo? Brali jste v potaz například i zkušené ředitele škol pro oblast vzdělávání, které ale pan Červinka svými znalostmi nakonec převálcoval? Pokud ano, pak je to v pořádku. Nebo rozhodovala stranickost a kamarádíčkovství?" provokoval šéf Změny.

„Vybíralo se podle odbornosti. Mám takový dojem, že stranický klíč do toho zatahujete pouze vy. Experti byli zvoleni na základě toho, jak se osvědčili v minulosti, jak spolupracovali, ale vás, kolego, stejně nic nepřesvědčí," reagoval Rutkovský.

Podle primátorky Martiny Rosenbergové (ČSSD) není stávající expertní tým nijak významný. „Rada města ho neschvalovala. Já tu skupinu prozatím nepovažuji za důležitou," shrnula primátorka.