Hlavním důvodem je to, že většina členů představenstva teplárny hájí a prosazuje především zájmy většinového akcionáře, skupiny MVV, brání v přístupu k informacím a nepostupuje vždy primárně s ohledem na zájmy samotné Teplárny a budoucnost systému CZT ve městě.

Pověstnou poslední kapkou pro tento krok bylo vystoupení zástupce MVV na jednání zastupitelstva města minulý čtvrtek, které se opět neslo v jednostranném vyhrožování vysokou cenou tepla, ztrátou dotace či bankrotu teplárny, a to i směrem k zástupcům města v jejím představenstvu.

Teplárna v Liberci.
Teplárna musí předložit důkazy, jinak je její žaloba proti městu na nic

„Odchod našich zástupců z představenstva Teplárny je myslím jasným signálem, kudy se bude ubírat naše další strategie. Pánové z MVV si pravděpodobně neuvědomili vážnost situace. Jednání o úpravách uzavřené dohody budou nadále pokračovat, v tuto chvíli jsou na stole ale již i alternativní scénáře pro postup města v celé záležitosti. Řešení je v zásadě jednoduché – buď se MVV vzdá části svých zisků a umožní tak ve spolupráci s městem celý systém revitalizovat, nebo si bude i nadále hájit pouze svůj byznys, pak ho ale bude muset dělat sama, na své riziko a bez účasti města,“ uvádí statutární náměstek Jan Korytář, který jednání s MVV vede.

Liberecká teplárna.
Teplárna bije na poplach, výměna parovodů vázne

„Tento krok jsme dlouho zvažovali, nejedná se o žádné unáhlené rozhodnutí. Bohužel stále pokračuje situace, kdy představenstvo pod vlivem čtyř zástupců MVV mnohdy přijímá usnesení, která více sledují zájem celé skupiny MVV než společnosti samotné. Členové představenstva za MVV nejsou schopni se odpoutat od své role zaměstnanců MVV a řešit záležitosti z pohledu společnosti a jen společnosti, jak jim to mimochodem ukládá i zákon o korporacích. Na to jsme poukazovali prakticky na každém jednání představenstva,“ říká Filip Galnor.

Liberecká teplárna.
Levnější teplo asi jen tak nebude. Dohoda je v nedohlednu

„Přestože se poměry v představenstvu za poslední dva roky velmi zlepšily, stále jsou členové nominováni za statutární město Liberec konfrontováni s nedostatkem informací, kusými agregovanými daty, mnohdy jen v podobě prezentací. Zástupci nominovaní za MVV dostávají informací více a tento nepoměr není možné dlouhodobě tolerovat. Z tohoto pohledu cítím, že mi není umožněno vykonávat funkci člena představenstva řádně a naplno s přínosem pro společnost, jaký bych si představoval. Z tohoto důvodu jsme se s kolegou Galnorem rozhodli rezignovat na svou funkci,“ dodává Ondřej Petrovský.

„Nejednalo se o rozhodnutí ze dne na den, uzrávalo v nás už delší dobu. Přesto jsme doufali v dalším posunu jednání. V případě změny přístupu zástupců nominovaných za MVV nevylučuji návrat, nicméně ne už do představenstva, ale do dozorčí rady,“ uzavírá Petrovský.  

Oba bývalí členové představenstva budou i nadále součástí vyjednávacího týmu s Teplárnou a MVV.

Jana Kodymová