Katastrofické scénáře se nenaplnily. Prostranství před nově nekuřáckými provozovnami v České Lípě nedopalky cigaret nakonec nezaplavily. Hlavně tedy díky bdělé obsluze podniků. „Klub se zavíral kolem šesté hodiny ranní a obsluha do osmé ranní uklízela nepořádek před podnikem,“ říká barmanka Jitka Koděrová z českolipského klubu Luxor.

Podle ní podnapilejším zákazníkům horko-těžko vysvětlovali, že uvnitř zkrátka ne. Navíc zákaz vyvolal problém i před klubem. „Desítky lidí posedávalo venku, přičemž si cigaretu a kouření zpříjemňují alkoholem, který si v PET lahvích donesli sebou a samozřejmě nic z toho po sobě neuklidí. Navíc, pravděpodobně aby nevypadli z tanečního rytmu, si venku pouští ze zaparkovaných vozů nahlas hudbu,“ podotýká Koděrová.

ČISTÝ VZDUCH

„Mě se to nakonec celkem líbí, když si tu dřív zapálilo třicet lidí, bylo to tady opravdu zakouřené,“ říká Tomáš Brhel z rodinného baru Dno Pytle. Venku postávající hloučky jsou prý hlučnější, ale stížnosti žádné nezaznamenal.

„Z jednoho víkendu ale lze jen těžko usuzovat na trend. Počítáme s tím, že bude více případů rušení nočního klidu a znečištění,“ říká zástupce velitele českolipských strážníků Antonín Doležal.

Zdroj: Youtube

Perličkou je trojice popíjejících z baru Moskva na hlavní třídě v České Lípě. V neděli po sedmé hodině ranní vyšli z podniku a už podle jejich gestikulace bylo jasné, že mají k novému zákonu řadu výhrad. „Ty začali dávat najevo před kamerou městského dohlížecího systému – ukazovali vztyčené prostředníčky. Po chvíli této zábavy si dva z trojice stáhli kalhoty a vystrčili holé zadky,“ říká tisková mluvčí českolipské městské policie Eva Vlastníková s tím, že přivolaná hlídka udělila mužům blokové pokuty za konzumaci alkoholu na veřejnosti.