Během prvního dubnového víkendu se navíc na některá místa lidé autem ani nedostanou. Zabrání jim v tom policisté. „Vytipovali jsme zhruba třicet míst na území Libereckého kraje, kde by měly být osazeny dopravní značky zákaz vjezdu, které mají mít za cíl do jisté míry regulovat příjezd na tato místa,“ popsal krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Značky by se měly objevit v pátek 3. dubna odpoledne a zůstat přes víkend. Seznam lokalit se ale policisté i krajský úřad rozhodli nezveřejnit. „Protože potom by se objevily jiné lokality, které nebudou tímto způsobem zajištěny,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

„Rozumím, že o víkendu bude pěkné počasí a lidé budou chtít na čerstvý vzduch. Když už na výlet chcete jít, běžte někam v docházkové vzdálenosti od vašeho bydliště,“ vyzval hejtman.

Rouškovník vyrostl díky městu Frýdlant a šijícím dobrovolníkům i ve Valdštejnské lékárně.
FOTO: Na Liberecku vyrostly rouškovníky s „plody“. Chrání před nákazou

Vládní opatření o omezení volního pohybu sice umožňuje pobyt v parcích a přírodě. Podle Půty je ale potřeba dodržovat základní bezpečnostní zásady. „To opatření nemá zabránit lidem, aby šli na sluníčko, ale má zabránit v tom, aby se nám vytvářely nějaké neformální turistické lokality s několika stovkami až tisícovkami návštěvníků. Asi není úplně rozumné, když se nám minulý víkend zaplňovaly parkoviště třeba v Českém ráji, Jizerských či Lužických horách, a byly tam stovky osobních automobilů,“ upozornil Půta.

Na dodržování provizorních zákazových značek budou v kraji dohlížet policisté. „Požádali jsme i o posily z městských a obecních policií. Doufám, že když už řidiči nevyslyší výzvu pana hejtmana, tak že alespoň budou respektovat zákon o provozu na pozemních komunikacích. V případě, že by nerespektovali, tak potom přichází ta nepříjemnější část celé operace,“ naznačil Husák.

Konkrétně třeba v Českém ráji už obce a další instituce začaly přistupovat i k uzavírání parkovišť. Lidé tak nezaparkují ani u nejvýznamnějších lákadel chráněné oblasti, jako je hrad Vladštejn, Prachovské skály nebo Drábské světničky. Třeba ty navíc oproti původním plánům zůstávají i v dubnu zavřené. „Lesy České republiky zahájí letošní sezónu po skončení veškerých opatření spojených se šířením koronaviru,“ uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Kromě individuální dopravy kraj už před časem omezil tu veřejnou. Na neurčito byl odložen například start provozu posilových turistických vlaků mezi Malou Skálou, Turnovem a Jičínem.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník