Vrcholí přípravy na prezidentské volby, které začnou za necelé dva týdny. Obce v celé zemi musí zaplnit volební komise, což ale není vždy jednoduché. Jen v samotném Liberci zřizuje město osmdesát volebních komisí. „Všechna místa v okrskových volebních komisích máme obsazená,“ uvedla vedoucí správního odboru libereckého magistrátu Jitka Štichová. Připraveni jsou i náhradníci za ty, kteří svou účast nakonec vzdají. „To je bohužel v posledních letech běžné,“ řekla Štichová.

Předvolební debata s kandidáty na prezidenta republiky proběhla 16. listopadu v Krajské vědecké knihovně v Liberci za účasti všech kandidátů kromě současného prezidenta Miloše Zemana.
Hledá se hlava státu. Prezidentští kandidáti se představili v Liberci

KLESÁ ZÁJEM I KVALITA

Sehnat lidi, kteří na čtyři dny dohlížejí na průběh voleb a sčítají hlasy, ale snadné není. „Zájem o práci v komisích vzhledem k výši odměny klesá a ‚kvalita členů‘ taktéž,“ potvrdila Štichová.Komisaři si za své členství odnesou 1300 korun, předsedové pak 1600 korun. Pokud se bude konat i druhé kolo, dostanou všichnio 200 korun více.

Jiří Drahoš
Studentské prezidentské volby nanečisto se konaly na jedenácti školách v kraji

Jen samotné dvoukolové volby ale dohromady trvají 28 hodin a komise potom hlasy musí ještě sečíst. Pokud by jí to trvalo čtyři hodiny, vychází hodinová mzda běžného člena ani ne na 50 korun. A to před zdaněním.„Odměna neodpovídá  odpovědnosti, kterou musí člen přijmout, a počtu hodin strávených ve volební místnosti,“ tvrdí předseda Svazu obcí a měst František Lukl.

180 KORUN NA HODINU

O komise proto prý podle Lukla už nemají zájem ani studenti a senioři. „Apelujeme na odpovědná ministerstva, aby před blížícími se prezidentskými volbami urychleně řešila situaci,“ dodal předseda svazu, který sdružuje skoro 2700 českých obcí. Do komise už letos neusedne čtyřiadvacetiletý Liberečan Jiří M. U voleb pomáhal od svých osmnácti, byl řadovým členem komise, jejím místopředsedou i předsedou. „Za tu práci je málo peněz a stráví se jí mnoho času,“ vysvětluje, proč už se tentokrát nepřihlásil. Musel by navíc minimálně na den a půl odejít ze svého běžného zaměstnání. „Adekvátní odměna by byla tak 180 korun na hodinu,“ myslí si Jiří.

Ilustrační foto.
Českolipské referendum bude až po volbách

Ještě větší problémy mají v obcích, kde se kromě prezidentských voleb koná i referendum. Komise pro volby a referendum totiž musí být oddělené. Třeba v Jablonci nad Nisou proto stále shánějí ještě více jak sto členů. V České Lípě kvůli obavám z nedostatku lidí vypsali místní referendum až na neděli po prezidentských volbách. „Musíme zachovat 44 komisí a jednu místní, přičemž komise musí mít minimálně čtyři členy. Dohromady by to znamenalo 184 lidí navíc,“ řekla Českolipskému deníku vedoucí tamního správního odboru Petra Dolečková.

Referendum. Ilustrační foto.
V Jablonci hledají dobrovolníky k referendu, chybí jich stovka

Situaci obecním úřadům navíc může zkomplikovat nový požadavek ministerstva vnitra. To by rádo vidělo jako zapisovatele v komisích výhradně úředníky s vysokoškolským titulem, které ne všechny obce v dostatečném počtu mají. Pro prezidentské volby však ministerstvo nominaci vysokoškoláků zatím pouze doporučuje.