Město i společnost MVV na středeční valné hromadě vložili dohodnutý majetek do liberecké teplárny. Dosud tomu bránily vzájemné spory.

Viditelným výsledkem pro Liberečany bude nahrazení prvního ze tří parovodů úspornějšími horkovody. „Teplárna získala na projekt více než sedmdesátimilionovou dotaci. Celkové náklady přesáhnou 300 milionů korun,“ popsal mluvčí teplárny Lukáš Jankovský.

Teplárna v Liberci.
Spor města Liberce a liberecké teplárny je nejspíš u konce. Teplo se zlevní

Staré parovodní trubky zmizí i z koryta řeky Nisy. Začít s výměnou prvního parovodu vedoucího do Pavlovic by se mělo už na jaře. „Aktuálně se plně soustředíme na zajištění financování celého projektu,“ potvrdil Libor Žížala, zástupce druhého akcionáře. Zbylé dvě větve liberecké parovodní sítě zatím zůstanou ve stavu, v jakém jsou.

CENA TEPLA

Středeční zasedání valné hromady navázalo na uzavřenou mírovou dohodu, kterou schválili na začátku února liberečtí zastupitelé. Do vyhrocených jednání se přitom museli zapojit i zahraniční vlastníci teplárny.

Parovod. Ilustrační foto.
Úniky tepla dosahují kolem 40 %. Modernizace se dočká parovod do Pavlovic.

Součástí dohody je i stanovená cena tepla, která bude napřesrok činit 650 korun za gigajoul. „Pro mě osobně je klíčové, že obě strany deklarovaly, že směřujeme k ceně 550 korun za gigajoul,“ uvedl náměstek primátora Jan Korytář, který jednání za město vedl. Cena 550 korun se přitom dlouho nejevila příliš reálně.

Na valné hromadě se rovněž proměnila struktura vedení. Vznikl také speciální Výbor pro GreenNet.

Liberecká teplárna.
Teplárna bije na poplach, výměna parovodů vázne