Na letošní, už 22. ročník benefičního koncertu na záchranu a podporu hradu Grabštejn dorazilo na 750 návštěvníků. Někteří už ve druhé či třetí generaci. Celkem se od roku 1993 vybralo na obnovu především hradní kaple přes pět milionů korun. Letošní výdělek by měl jít na restaurování vzácné středověké dřevěné sochy zdejší patronky sv. Barbory, která by už od příštího dubna měla zdobit hradní prostory. Zásluhu na tom má především zakladatel dnes už vyhlášených benefic, chotyňský patriot a sólista Národního divadla v Praze, pěvec Luděk Vele.

Bavíme se jen několik hodin po skončení opery Dvě vdovy, která byla na letošním repertoáru, na sčítání výtěžku je ještě brzy, ale odhadujete, že bude stačit na restaurování vzácné sochy?

Musí. Dokonce se nám podařilo snížit cenu asi o dvacet tisíc. Jsem známý tím, že počítám každou korunu, aby se peníze z výtěžku koncertů maximálně zúročily.

Kdo tvoří publikum benefičních koncertů? Vracejí se sem lidé?

Ano, dokonce jsem dnes mluvil s jednou paní, je jí už přes osmdesát. Poprvé tu byla jen s manželem, dnes už s vnučkou. Návštěvníky sem láká hlavně atmosféra koncertu.

Benefice na opravu hradu táhnete už dvacátým druhým rokem. Neměl jste někdy pocit únavy, a neřekl si: začal jsem dobrou věc, končím, ať to dělá někdo další?

Tuhle myšlenku mám každý rok. Chuť s tím seknout mám hlavně po jednání s některými památkáři. Letos jsme díky jednomu z krajského úřadu přišli o 500 tisíc, které mohly jít na rozšíření hradní kaple… Ale jinak si říkám, že to vydržím ještě do 25. ročníku a pak budu hledat nějakého „převozníka" . Jsem už na to starý, táhneme to s přítelem Karlem Zemanem a paní starostkou Mlejneckou v podstatě ve třech, tak se snad někdo najde, i když mám čím dál větší pocit, že takoví troubové, jako my, začínají být vymírajícím druhem.