Kdybyste si někde v obýváku vystavili do sebemenšího detailu vyvedený model zaoceánského parníku, vytvořený studenty liberecké gastronomické školy, asi by vás dlouho netěšil. Žáci jej totiž udělali k uspokojení především chuťových buněk.Ač to na první pohled nevypadalo, šlo o dort. Podobně mohli včera návštěvníci restaurace Centrum na libereckém Králově Háji obdivovat také třeba obří věnec z obilí, ovšem vytvořený z marcipánu, anebo čarodějnický klobouk coby další dort.

Lidé ochutnali také dršťkovou polévku

Konal se zde místními lidmi oblíbený Gastroden, přehlídka umu a dovedností studentů Střední školy gastronomie a služeb.

Návštěvníci si tu současně mohli za symbolické ceny dát dršťkovou polévku, guláš nebo koupit třeba koláč.

„Jsem tady jako doma. To, co zde studenti nabízejí, je čerstvé a moc mi to chutná. Gastroden znám, jezdím sem až z Růžodolu. A teď mám navíc na škole i vnuka," svěřila se za návštěvníky Bohuslava Andrlová z Liberce.

Výrobky studené kuchyně byly k mání za jednotnou cenu 10 korun, cukrářské dobroty pak za 15 korun. Za dršťkovou polévku lidé zaplatili jen dvacetikorunu.

Je libo štrůdl z červené řepy?

„Dobroty vymýšlíme celý rok. Letos třeba mezi naše novinky patří závin z červené řepy," prozradila učitelka odborného výcviku Martina Suchomelová. „Učím už 14 let. Naše děti jsou dnes jiné než dřív. Dá se říci, že ty nejnadanější nám berou střední školy," dodala.

Přehlídku dobrot, ale i prostírání, doplňovala módní přehlídka toho, co si studenti sami navrhli a ušili.

Nejvíc obložené návštěvníky ale byly stánky s potravinami. „Od malička jsem chtěla být pekařkou. Letos školu končím. Mám dvě místa, ještě si vybírám, kam půjdu. Ale určitě zůstanu v oboru. Nejvíc mě bavily rautové zákusky," řekla Zuzana Balatková.