Místní Střední škola gastronomie a služeb zde totiž pořádala svou vrcholnou akci roku – Gastroden. A protože nejenom chlebem živ je člověk, studenti nepředváděli jen zajímavé recepty, ale také potěšili oči návštěvníků módní přehlídkou.

Na ní ukazovali, jak si představují současnou módu i účesy.

Nechyběly tady zvláštní účesy

„Šaty z igelitu moc pohodlné nejsou. A v alobalu je docela vedro. Ale na druhé straně mě zase nic netlačí,“ prozradila jedna z modelek, Eliška Rumlerová z třetího ročníku oboru kadeřnice.

Představovala hodně extravagantní model – nejchoulostivější místa měla omotaná igelitem, který například na kolenou oživovaly kousky alobalu. Vlasy, vyčesané nahoru, jí pak zdobil divoký příčes ohnivé barvy, propíchnutý dlouhou dřevěnou špejlí.

Gastroden zavedla před lety škola hlavně pro to, aby zde žáci jednotlivých oborů ukázali, co se za dobu studia naučili. Na ploše před restaurací nabízeli včera až do 17.00 hodin v několika stáncích za lidové ceny něco na zub, například dršťkovou polévku nebo koláče. Uvnitř pak mohli lidé obdivovat nejen ukázky toho, jak má vypadat slavnostně prostřený stůl, ale také jednotlivé dobroty. U mnohých nebylo na první pohled poznat, jestli jde o jednohubku slanou nebo o sladký zákusek.

„Podobným akcím fandím. Líbila se mi hrášková polévka, jak je naaranžovaná, obložená noky a zeleninou. Je to krásné, co ty děti spolu s učiteli dokážou vykouzlit. Určitě je povzbuzuje, když vidí, kolik lidí přišlo a kolik obdivuje jejich práci,“ svěřila se jedna z návštěvnic, Jitka Strnadová, ze zdejšího sídliště. „Chodím skoro na každý Gastroden. Je čím dál lepší a hezčí,“ dodala.

Diváků sem od samého rána proudily stovky. Mnozí si odnášeli chlebíčky nebo koláče s sebou, jiní si klobásku nebo polévku dali přímo na místě .
„Chodíme na Gastroden každý rok. Nevynechaly jsme, ani když byl před lety v Babylonu. Pokaždé je jiný. Obdivujeme hlavně prostírání a úpravu pokrmů. Hledáme tu inspiraci, jak zdobit a podávat jídlo doma,“ svěřily se dvě starší kamarádky. Jedna z nich přijela na Gastroden až z Pavlovic.
Jak prozradila odborná učitelka cukrářů Radka Cejnarová, každý rok má Gastroden jiné téma, je jinak zaměřený.

Letos představoval jednotlivé obory školy. „Vloni strašně pršelo, proto jsme měli návštěvníků méně. Chodí sem také bývalí žáci. Porovnávají jejich Gastroden s tím, jak se dělá dnes. Je to svátek i pro nás učitele. Těší nás, že se lidem naše výrobky líbí,“ poznamenala Radka Cejnarová.