Ačkoli byl prakticky slunečný den, záchranáři z Libereckého kraje se přenesli o tři roky zpět. Tématem jejich cvičení byly povodně.

Silný vytrvalý déšť. Půda ani vodní toky už nestačí vstřebávat všechnu vodu a vodohospodáři rychle za sebou vyhlašují všechny stupně povodňové aktivity. Voda rychle uzavírá cestu k postiženým a záchranáři na všech úrovních začínají bojovat o jejich holé přežití. Každá minuta může mít cenu lidského života.

„Hasičské jednotky měly zvládnout čtyři úkoly. Přepravu záchranářů a jejich vybavení, zachránit osoby ze zaplavených objektů i ostrovů a v neposlední řadě vytáhnout lidi z vodní hladiny," přiblížila mluvčí krajských hasičů Zdeňka Štrauchová.

Většina hasičů přesně ví, do jaké situace jdou. V paměti mají ničivé povodně, které v roce 2010 zdevastovaly značnou část Frýdlantska. Stejně jako v reálném životě, i při cvičení několik lidí v obcích Přepeře, Příšovice a Rakousy neuposlechlo výzvu k evakuaci a voda je uvěznila na střechách domů nebo na rychle se zaplavujících ostrůvcích.

Operační středisko s tísňovou linkou 112 v ten moment přijímá výzvu: „Všude je voda, nemáme jak utéct. Pomozte!" Na místo okamžitě letí armádní vrtulník. Připravují se i hasiči se čluny. Prostor se zatopenými domy představuje na cvičení fotbalové hřiště a louky.

Červeně vyznačený čtverec symbolizuje střechu zatopených domů. Figuranti mávají na vrtulník. Svou roli hrají na výbornou. Původně měly zasahovat dvě helikoptéry současně. Policejní vrtulník přiletěl ale později.

„Policejní helikoptéra byla odvolána k ostrému zásahu do Ústí nad Labem k pátrání po pohřešované osobě. Scénář cvičení jsme tedy pozměnili. Zachraňovaných bude méně," řekl velitel zásahu u hasičů Jiří Kovalský.

Na střechách je dohromady šest lidí. Vše z pohledu pozorovatele vypadá dokonale sehraně. „Trénují hlavně komunikaci mezi jednotlivými složkami v zásahu," podotkla mluvčí hasičů.

To byl také jeden ze zásadních problémů při tomto cvičení. „Vypadávalo nám spojení, museli jsme se pak přeladit na jinou frekvenci. Proč se tak stalo, budeme zjišťovat," uvedl velitel zásahu.

Během zásahu dostávají hasiči další oznámení. „Potřebujeme se dostat k dalším uvězněným na ostrovech velkého Písečáku. Celkem je tam sedm osob. Vrtulník se k nim kvůli zalesnění nedostane," znělo z operačního střediska.

Na místo vyjíždějí další posily se čluny a vybavením pro vodní záchranu. Nechybí ani házecí vaky. „Celé je to koncipované tak, aby si hasiči vyzkoušeli zásah s vrtulníkem a další záchranu, kdy se události stanou v jeden okamžik. Jsou to vesměs místní hasiči. Takže ti, kteří v případě ostrého zásahu budou na místě jako první," konstatovala Štrauchová.

To už na bezpečné místo přistávají první zachránění. „Byl jsem uvězněný na střeše. V podvěsu jsem letěl poprvé. Jsem rád za to, že jsem si to mohl vyzkoušet," mínil semilský hasič Jaroslav Krejčík.

Uplyne několik minut a je tu další oznámení. „Ve vodě máme tři osoby. Hrozí utonutí," hlásilo operační středisko. Nad vodní hladinou vzápětí krouží vrtulník, do člunů nasedají hasiči. Teď je to zkouška hlavně pro navigátora ve vrtulníku. Vzdálenost nad vodou se totiž hůře určuje.

Posádka armádního vrtulníku vytahuje tonoucí. Zároveň hasiči zachraňují další uvězněné na ostrově.

Cvičení probíhalo po celý den. „Naším cílem bylo původně koordinovat minimálně dva stroje ve vzduchu, protože ale musel policejní vrtulník odletět na skutečnou akci, scénář cvičení se nám trochu změnil," řekl Deníku krajský ředitel hasičů Roman Hlinovský s tím, že i přesto jsou s cvičením spokojeni, neboť si mnozí z hasičů mohli procvičit činnosti, k nimž se zcela běžně nedostanou.