Zapojily se do ní i knihovny na Liberecku. Například ta největší, Krajská vědecká knihovna v Liberci (na snímku), už včera zvala na autorské čtení amerického spisovatele žijícího v Praze Jona Davise. Ve středu pak připravuje třeba amnestii pro zapomnětlivé čtenáře. „Těm, kdo nevrátili včas knihy nebo dokumenty, odpustíme v tento den poplatky z prodlení. Netýká se to ale těch hříšníků, kteří už od nás dostali upomínku advokátní," podotkla ředitelka liberecké knihovny Blanka Konvalinková.

Amnestii připravují i další knihovny. Po celý týden třeba ta českodubská. Zároveň také nabízí registraci nových čtenářů zdarma, to znamená bez nutnosti zaplatit roční poplatek. Během týdne si také můžete v knihovně v Českém Dubu koupit nové knihy nebo nějakou prodat, zapojit děti do výtvarné soutěže či vyplnit anketu, která zjišťuje, jaká kniha leží na vašem nočním stolku.

Týden knihoven se letos koná po celé republice už po sedmnácté, zapojují se ale spíše větší knihovny.

Někde jde o program určený třeba jen pro jednu cílovou skupinu. „U nás děláme akci pro prvňáčky. Přijdou, vytvoří si svojí vlastní záložku se svými iniciály, prohlédnou si knihovnu," říká za hejnickou knihovnu Eva Prokešová.

Knihovny mají v naší zemi nezastupitelné místo. Z průzkumu, který si nechala zpracovat Národní knihovna v Praze vyplývá, že každý obyvatel starší 15 let přečte ročně 13 knih a převážná většina z nich je právě půjčená z některé knihovny, protože ročně si lidé nad 15 let koupí jen dvě knihy. Do knihovny přitom chodí 32% dotázaných respondentů.

Z průzkumu také vyplynulo, že ženy čtou daleko více než muži a že nejoblíbenějším autorem českých čtenářů je Michal Viewegh. Nejoblíbenější knihou pak Babička. 

Kde probíhá:

Krajská vědecká knihovna v Liberci:

- 1.10. Rohanové, princové královské krve přednáška Miloše Kadlece (18.00)

- 3.11. Peter Gabriel přednáška (18.00)

- 5.10. Aňuška a Marfuška loutková pohádka pro děti (10.00)

- po celý týden akce pro děti

knihovny v Českém Dubu, Liberci, Hrádku a Vratislavicích nad Nisou:

amnestie pro čtenáře, kteří nevrátili knihu včas

Na základních školách formou autorského čtení spisovatelů.