Spolek Šance zvířatům usiluje o regulaci toulavých a nemocných jedinců. Kočka totiž může vrhnout třikrát za rok pět až šest koťat. „Ke spuštění kastračních programů nás vedl šok z české reality množení zvířat, a to jak na venkově, tak přemnožení toulavých koček ve městech. Aktuální situace je stále krizová, změna je pomalá, projevuje se hlavně ve smýšlení lidí mladší generace,“ popsala předsedkyně spolku Františka Zverková.

Situace bývá horší na vesnicích, kde se množí kočky ve velkém. Řešení je pak „prosté“, mláďata končí v pytli a hozená do vody, v kamnech nebo dokonce jako svačina pro slepice. „Na každé vesnici máte x lidí, kteří kastrovat nebudou, protože je podle nich snadnější a levnější koťata prostě zabít,“ doplnila Zverková.

RunTour 2018 v Liberci.
FOTO: Stovky běžců zaplavily Lidové sady v Liberci

Členové spolku vyrážejí i do ulic a divoké kočky osobně odchytávají. Můžete na ně narazit jak v Liberci, tak i v Českém Dubu, Osečné či Frýdlantu. „K odchytu potřebujete certifikaci a odchytové sklopce. Díky nim na kočku nemusíte vůbec sáhnout, často se totiž v prvotním šoku chovají značně agresivně, hlavně ty polodivoké,“ upřesnila Zverková.

Následuje cesta na veterinární kliniku, umístění na pooperační péči a po pár dnech vypuštění do původní lokality. „Často nám volá někdo z mladší generace s tím, že babička chce topit koťata, jestli jim s tím můžeme pomoci, že chtějí všechny kočky vykastrovat,“ uvedla předsedkyně spolku.

Kvetoucí lekníny v liberecké botanické zahradě. Snímek je z 8. srpna.
Český ráj ukrývá království leknínů. Pečuje o něj celá rodina

Podle ní by měl řešit tuto situaci stát, dělat osvětu a hlavně, policie by měla důsledně dodržovat zákony. „Někteří policisté se projeví velice lidsky a dodržují danou legislativu. Na malých obcích mají však policisté tendence vymáhat zákon jen po někom nebo jen dle svého uvážení,“ prohlásila Zverková.

V Liberci se nejen o kočky stará také Centrum pro zvířata v nouzi Archa. „Letos jsme oproti loňským letům přijali koček podstatně méně. Malá koťata jdou hned do adopce, v adopční smlouvě je doporučená jejich kastrace. Dospělé kočky už jsou vykastrované,“ sdělila za útulek jeho pracovnice Sára Matternová.

Groše.
Muž našel mince ze 14. století. Poklad odevzdal turnovskému muzeu

POMÁHÁ DOTACE

Peníze na kastraci koček nejdou přímo z rozpočtu Liberce, město využívá jiných možností. „Prostřednictvím dotačního příspěvku z Ekofondu obdržel v letošním roce spolek Šance zvířatům na Kastrační program pro kočky příspěvek ve výši 83 920 korun. V loňském roce téže organizaci na stejný program bylo formou dotace přiděleno 42 357 korun,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Město přidělilo dotaci v hodnotě 25 565 korun na program Archy Liberec nazvaný Regulace toulavých koček. V jeho rámci probíhaly kastrace divokých koček, jejich odblešení a další ošetření.

Hana Mrklasová.
Hana Mrklasová si splnila sen. Otevřela si vlastní květinářství

A jaká je situace v sousedních okresech? V České Lípě působí Útulek pro opuštěná zvířata BONA, jehož majitelkou je Miroslava Šubrová. „Mám útulek 18 let a rok od roku mi situace přijde horší a horší. Nemám koťata už ani kam dávat. Požádala jsem Liberecký kraj o grant a díky němu se mi podařilo vykastrovat 30 koček a 20 psů, ale to je jako kapka v moři,“ popsala majitelka aktuální situaci. Ohledně „světlých zítřků“ proto zůstává skeptická.

I v sousedním Jablonci běží kastrační program, který financuje tamní magistrát. Aktuálně zde evidují kolem sto padesáti venkovních koček.

Ještěd. Ilustrační foto
Hory se staly hřbitovem letců. Siebel 104 havaroval na úbočí Ještědu