Důvodem je přidělení dotace z tzv. norských fondů ve výši 8,55 miliónu korun společnosti Tomovy parky v rozporu se zákonem. Finanční úřad za to navíc vyměřil Libereckému kraji stejně vysoké penále. Deníku to sdělil mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.

„Ke škodě došlo úplně na konci volebního období 2004 2008, kdy byl vybrán hodnotící komisí projekt Revitalizace školních hřišť a za vítěze prohlášen uchazeč, který nesplnil stanovené kvalifikační podmínky, a měl být proto hodnotící komisí ze soutěže vyřazen," vysvětlil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle informací Deníku vybrala výběrová komise uchazeče Tomovy parky, ačkoli věděla, že má dluh na DPH a sociálním pojištění, který umořovala na základě splátkového kalendáře.

Na chybu upozornil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který prověřoval, jak Liberecký kraj nakládal s tzv. norskými fondy. Kontrola proběhla v roce 2011 a NKÚ tehdy zjistil, že Liberecký kraj nevyřadil v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách z hodnocení nabídky uchazečů, kteří nesplnili základní kvalifikační předpoklady. „Nejenže jejich nabídky dále hodnotil, ale vybral je jako vítězné," řekla Deníku mluvčí NKÚ Olga Málková.

Radní Libereckého kraje se shodli, že vzniklou škodu budou vymáhat po zodpovědných osobách. Ty už podle mluvčího úřadu byly vyzvány, aby svůj závazek dobrovolně uhradily. Pokud tak neučiní, obrátí se Liberecký kraj na soud. „Zároveň rada rozhodla o podání správní žaloby proti rozhodnutí Finančního úřadu v Liberci a také o podání žádosti o prominutí penále a odvodu s cílem minimalizovat výši škody, která vznikla Libereckému kraji," dodal hejtman.

Barbora Silná