Rajče, které už na pohled nevypadá líbivě, chuť nijaká a cena nepřiměřeně vysoká. V českých supermarketech se objevují méně kvalitní potraviny a jejich cena, v porovnání se sousedním Německem, je mnohem vyšší. Podobné je to i u dalšího zboží. Proto už řada lidí, nejen z Liberce, jezdí raději nakupovat za hranice, a to už i pár let.

„Pohled v českém obchodu na ovoce a zeleninu je k pláči. To, co si tu obchodníci dovolí a  zákazník nechá líbit, nemá obdoby. Připadá mi to jako výsměch, pravidelně o víkendu proto jezdíme do Žitavy udělat velký nákup," říká Jana Hrádková z Liberce.

Potraviny z německých supermarketů mívají také lepší chuť. „V Žitavě studuji vysokou školu, jsme tu přes týden, na víkend jezdím domů do Liberce. Ten rozdíl v chuti je opravdu velký. Ovoce je šťavnatější a vše má takovou výraznější chuť," míní Eliška H.

Do Německa vyráží čím dál více Čechů nejen za kvalitnějšími potravinami a jejich nižší cenou. Nakupují tu také prací prášky. Mají více aktivních složek, takže můžete používat méně prostředku a přitom bude prádlo lépe vyprané.

Jako za starých časů

„Současná situace mi připomíná doby minulé, kdy jsme si ze soudního Německa vozili všechno, co tady nebylo k mání. Je to zoufalé. Ale pokud se sami zákazníci nebudou bránit a budou nadále kupovat předražené nekvalitní potraviny, nic se nezmění," míní Petr Kosina z Hrádku.

Za levnějšími nákupy vyráží Češi také do Polska. Tady ušetří za nábytek nebo třeba stavební materiál. „Před nedávnem jsme rekonstruovali byt. Skoro všechen materiál jsme kupovali v Polsku.  Nejdříve to začalo levnějšími kachličkami do koupelny a pak jsme kupovali i nábytek. Ušetřili jsme tak desetitisíce," podotýká Petr Vacek.

V současné době je také velkým trendem nakupování přes internet. Řada lidí, co  například bydlí dál od hranic, si nechává potraviny z Německa či stavební materiál z Polska poslat poštou.

„Na tuto službu jsem narazila úplně náhodou, online obchodů je nespočet,"říká Jana Krámská z Liberce.