Téměř půl roku nebudou na trati mezi Křižany a Jablonným v Podještědí jezdit vlaky. Výluka začne zítra v 18 hodin a potrvá až do půlnoci 14. prosince. „Dělníci budou na trati opravovat železniční násep, který se sesunul po vytrvalých deštích na začátku měsíce," vysvětlil inženýr železniční dopravy Českých drah Jiří Holub. Poškození tratě je podle něj značné a odstraňování následků bude proto trvat měsíce.

Rozbité silnice čeká nápor

Výluka se dotkne nejen osobních vlaků v úseku Křižany Jablonné v Podještědí, ale i rychlíků jezdících z Liberce do Ústí nad Labem. „Rychlíky budou nahrazeny autobusy už z Liberce, a to opět až do Jablonného v Podještědí. Navazující vlak bude na autobus samozřejmě čekat," ujišťuje Holub.

Starostové obcí, kterých se zvýšená autobusová doprava nahrazující vlaky dotkne, z toho velkou radost nemají. „Už teď máme podle našich informací jednu z nejrozbitějších silnic minimálně na Liberecku. Ani si nechci představovat, jak bude vypadat v prosinci," říká starosta Křižan Václav Honsejk.

O tom, že by cesta prošla po skončení uzavírky alespoň částečnou rekonstrukcí, s ním zatím nikdo nemluvil. „Nikdo mě v téhle věci nekontaktoval.

Autobusy versus vlaky

A upřímně, ani moc nevěřím tomu, že bychom se opravy dočkali," podotýká. Zároveň upozorňuje na to, že autobusy projíždějící obcí několikrát denně znamenají i zvýšené riziko pro chodce. „Nemáme u nás chodníky a už teď je chůze po krajnici pro obyvatele nebezpečná, natož pak v zimě," vysvětluje Honsejk.

Lidé si na změnu dopravního prostředku většinou nestěžují. „Opravit se to musí a je vlastně nakonec jedno, jestli pojedeme vlakem nebo autobusem. I když v létě při velkých vedrech by to mohlo být v autobuse trochu horší," říká Jan Novotný na vlakovém nástupišti v Liberci.

Jiný názor asi budou mít zdravotně postižení cestující, kteří se neobejdou bez vozíku a některé spoje pro ně budou nedostupné. „Službu přepravy osob na vozíku nemůžeme garantovat," připouští inženýr železniční dopravy Holub.

Umístění zastávek náhradní autobusové dopravy:Liberec - Nákladní ulice před příjezdovou halou výpravní budovy
Křižany - na autobus. zastávce „Křižany, žel.st." před výpravní budovou
Křižany - v obci na autobusové zastávce „Křižany, ObÚ"
Žibřidice - v obci na autobusové zastávce „Žibřidice/Křižany, U Jezu"
Zdislava - v obci na autobusové zastávce „Zdislava, kostel"
Zdislava - před přejezdem u odbočky k žel. zastávce
Rynoltice - v obci na autobusové zastávce „Rynoltice, Jednota"
Lvová - v obci na autobusové zastávce „Jablonné v Pod., Lvová"
Jablonné v Podještědí - Švermova ulice, autobusové nádraží před výpravní budovou

Upozornění
U všech vlaků nebudou v úseku s náhradní autobusovou dopravou garantovány služby uvedené v jízdním řádu, tzn. „Vůz vhodný pro přepravu cestujících na vozíku", „Rozšířená přeprava spoluzavazadel" a „Úschova během přepravy".