Je krátce po páté odpoledne a na dispečink krajské záchranky volá školník střední školy v libereckých Kateřinkách. „Z okna školy vyskočil student. Posádka dostává instrukce a vyjíždí na místo. Zjišťuje, že studentovi jeho spolužáci nejenže nepomohli, ale sami se potýkají s vážnými problémy na základě intoxikace. Udělali si tu mejdan s houbičkami. Záchranáři přivolávají k šetření policii, akce začíná.

Tato modelová situace je jednou ze zhruba deseti, kterými dlouho do noci procházely záchranné týmy. Vyjížděly také k dopravní nehodě s čelní srážkou, ke ztracenému turistovi pod Ještědem, muži, který zkolaboval v ruprechtickém parku, ohledání mrtvého těla v Andělce nebo k případu eboly  v libereckých kasárnách. Náročné úkoly plnilo celkem 15 posádek. „Cílem projektu je výměna zkušeností  s různými postupy záchranářů při ošetření pacientů, zdokonalení  v základních dovednostech nebo adekvátně řešit nepředvídatelné situace," popsala mluvčí krajské záchranky (ZZS LK) Lenka Moravcová. Jak dodala, většina modelových situací vznikla na základě  reálných výjezdů záchranné služby. „V mnohém se to nijak neliší od běžné služby," potvrdila lékařka ZZS LK Lucie Langová.

Záchranáři byli v akci zhruba do dvou v noci. Mezitím asistovali u podobného projektu Hasičské záchranné služby Libereckého kraje, kteří nacvičovali hromadnou dopravní nehodu s vyprošťováním v dálničním podjezdu. Akce trvala zhruba od půl jedné a odklonila veřejnou dopravu.

Cvičení záchranářů pokračuje i dnes. Setkat se s nimi můžete například na Ještědu nebo v plaveckém bazénu. Až do 14.00 hodin také v libereckém OC Forum.  „Dozvíte se tu jak pracují záchranáři a operátoři tísňové linky, naučíte se, jak správně poskytovat první pomoc. Vyzkoušet si můžete správné postupy při oživování (tzv. resuscitaci) a seznámíte se s přístrojem AED (automatizovaným externím defibrilátorem), díky kterému i úplný laik může zachránit jinému člověku život," zve mluvčí záchranky.

Akci bude moderovat Marcela Augustová.