Naposledy zmizelo několik kamenných sloupů z obory v Oldřichově v Hájích. „Vyšetřujeme krádež čtyř kusů,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová, která podotkla, že zatím není jasné, kdy byly sloupky ukradeny.

KRADOU NA PLOTY

Nájezdy zlodějů na oboru nejsou nic nového. Zachránit tento vzácný krajinotvorný prvek před rozkradením by podle památkářů mohlo prohlášení obory za kulturní památku. „Bude pak jednodušší prokázat původ sloupků a nenastane situace jako loni, kdy si majitel ohradil ukradenými sloupky hotel a nebylo možné dokázat, že pocházejí z malé obory,“ vysvětlila archeoložka z libereckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Renata Tišerová.

MRAVENČÍ PRÁCE. Aby se obora mohla stát památkou, je potřeba ji detailně zdokumentovat.
Ochrana před vandaly: Bude obora památkou?

Z Clam-Gallasovské obory stále mizí sloupky.  Zachránit by ji mohlo prohlášení za kulturní památku.Zdroj: NPÚ Liberec

JE TO ŠKODA

Snahu ochránit oboru mají i Lesy ČR, které dokonce před několika lety nechaly některé její části opravit. „Pokud nebude obora prohlášena za památku a dojde k jejímu poškození, budeme si moci jen povzdechnout, že je to škoda,“ vyjádřil se už dříve ředitel libereckých Lesů ČR Ludvík Řičař.

TRVÁ I ROKY

Proces prohlášení za kulturní památku ovšem může trvat i roky. Jedná se o náročnou mravenčí práci v mnohdy nevlídném terénu, kdy se v tomto případě musí zaevidovat a popsat tisíce prvků. Během loňska se památkářům podařilo zmapovat tzv. malou oboru a podle Tišerové teď připravují podklady pro ministerstvo kultury. Letos se pracovníci NPÚ pustili i do velké obory. „Malou oboru jsme zvládli za rok, na velkou si dáváme dva,“ poznamenala Tišerová. Malá obora měří po obvodu zhruba 10 kilometrů, velká asi čtyřikrát tolik. Památkáři ale věří, že jim pomohou nabyté zkušenosti.