DOBRÝ NÁPAD A PRÁZDNÝ OBJEKT

„Sešel se tu dobrý nápad a prázdný objekt, jehož výsledkem bude zřízení Azylového domu pro ženy a rodiny s dětmi. To je sociální služba, která teď chybí nejen v samotném Liberci, ale i v celém kraji. Nikde nemohou být rodiny pohromadě," zmínil náměstek primátora Ivan Langr.

V bývalé školce by mělo vzniknout deset lůžek pro ženy a tři byty pro rodiny s dětmi v tíživé situaci. Zařízení přitom nechce město provozovat samo, ale prostřednictvím některé ze stávajících sociálních organizací.

„Když se rodina dostane do problémů a potřebuje se někam uchýlit, tak v naprosté většině případů je problém s umístěním dětí. Ubytovny berou děti jen v minimálním množství případů, i proto věříme, že o tuto službu bude zájem," dodal Langr. Zařízení bude sloužit nejen pro obyvatele Liberce, ale i pro Jeřmanice, Šimonovice, Dlouhý Most a Stráž nad Nisou. Fungovat by měl od roku 2018, nejdřív se musí udělat studie, pak bude následovat žádost do evropských fondů na přestavbu. „Od krajského úřadu máme přislíbeno zařazení do základní sítě sociálních služeb, což je podmínkou pro čerpání dotací na jeho provoz," uvedl Langr. V této chvíli funguje ve městě jen Azylový dům Speramus pro muže, Domov sv. Moniky se šesti pokoji pro matky s dětmi a Domov sv. Anny se sedmi pokoji rovněž pro matky s dětmi. Nejbližší noclehárna pro ženy je v Jablonci.