Místo i útok si vybral záměrně, aby tam bylo hodně lidí a počítal i s tím, že může skončit na zemi v kaluži krve, kdyby proti němu zasáhla prezidentova ochranka.

„Patří mezi představitele státu, kteří můžou za špatnou ekonomickou situaci země," vysvětlil důvody Vondrouš, kterého samotného verdikt senátu překvapil. „Nečekal jsem to, byl jsem připraven, že můžu jít do vězení. Odvolávat jsem se nechtěl, je pravda, že jsem se provinil proti slušnému chování," řekl Deníku mladík, který pracuje jako obráběč plastů.

Celé hlavní líčení bylo plné zvratů. Nejprve obhájce Jiří Vyvadil pronášel na adresu senátu nelichotivé poznámky a protestoval proti tomu, že nebyl předvolán ani exprezident Klaus ani jeho ochranka. „Nepokládám toto řízení za spravedlivé, a je to poprvé v mé dlouholeté praxi, kdy se odmítli vyslechnout svědci," hřímal bývalý senátor, poslanec a soudce Nejvyššího správního soudu v jednací síni. Právě jeho překvapila rychlost, s jakou mladý soudce Lukáš Korpas řízení vedl. „Budu si stěžovat u vyšších instancí, i kdybych měl dojít k Ústavnímu soudu," řekl novinářům před vynesením rozsudku Vyvadil.

Po vynesení rozsudku senát pochválil. Ten totiž vyhověl většině jeho námitek a Vondrouše shledal vinným jen z výtržnictví. Původní obžaloba zněla pro násilí proti úřední osobě, kde mohl senát uložit až šestiletý nepodmíněný trest. „Dospěli jsme k závěru, že jednání obžalovaného nenaplnilo znaky žalovaného zločinu. Jednání pachatele musí být vedeno s úmyslem působit na výkon pravomoci úřední osoby. Musí sledovat, aby ji úřední osoba dále nevykonávala, nebo ji změnila," uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Korpas. To se neprokázalo.

V průběhu řízení se vedl spor i o to, zda byla airsoftová pistole zbraní či nikoli. I v tomto případě dal soud za pravdu obhajobě, že airsoftová pistole zbraní není. Pracovníci ochranky, kteří mají zkušenosti se zbraněmi, podle soudce poznali, že nejde o pravou zbraň.

Fakt, že reagovali, jak reagovali, navíc i podle státního zástupce Ivana Bernátka nezpůsobil větší paniku mezi lidmi a většina akt ani nezaznamenala. „Kdyby to nerozvířila média," posteskl si žalobce. Právě kvůli přesnému zadokumentování případu na videu nebyl podle soudce důvod volat další svědky.
„Průběh činu byl dostatečně zadokumentován, což se běžně nestává. Čin byl dostatečně průkazný," upozornil soudce.S rozhodnutím soudu je Vondrouš spokojen. Státní zástupce si ponechal lhůtu.S výší trestu je spokojený, chce ale ještě prozkoumat změnu právní kvalifikace. 

Co ještě zaznělo u libereckého soudu

•„Můj klient je tak dobrácká duše," obhájce Jiří Vyvadil.
•„Věřím tomu, že spousta lidí trpí. Možná pan státní zástupce nemá kolem sebe tolik lidí, aby strádali," obžalovaný Pavel Vondrouš.
•„Když jsem to viděl v televizi, tak jsem si říkal, proč zrovna Klause? Vždyť ten už nikoho nezajímá, mluví jen o modré nebo zelené planetě," obhájce Jiří Vyvadil.
•„Prezident je prezidentem republiky 24 hodin denně, nemá jenom čistě vymezené kompetence vymezené v Ústavě," žalobce Ivan Bernátek.

Nechápala jsem, proč prezident nekřičí bolestí, vylíčila učitelka

Liberec - „Tak mu říkám, ty hajzle jeden, mazej odsud pryč," vylíčila u soudu svou bezprostřední reakci bývalá učitelka Alena Vydrová.

Vloni v krásný slunný den na svatého Václava šla s ostatními Chrastavany oslavit otevření nového mostu přes Jeřici, který odnesla povodeň v roce 2010. Když stála asi půl metru od Václava Klause, začal jí přes rameno střílet Pavel Vondrouš airsoftovou pistolí. „Byla jsem v šoku a říkala si, proč prezident nekřičí bolestí, a kde je ochranka," vzpomínala důchodkyně, která střelce záhy poznala. „Učila jsem oba jeho rodiče a jsou to moc slušní lidé," vyprávěla žena, která u soudu pěla slova chvály na exprezidenta Klause.

Vedle ní stál další svědek Jaroslav Musil. Na slavnost přišel s manželkou a vnukem. „Byl to šok, viděl jsem pistoli, začal střílet. Nevěděl jsem, co se děje, tak jsem do něho strčil," popisoval muž v kostkované modré košili. Jeho vnuk prý byl ze situace „celý vykolejený."

Václav Klaus se podle něho zle otočil a procedil mezi zuby směrem ke své ochrance: „To jste nezvládli."

Všichni svědci se shodli také na tom, že měl Pavel Vondrouš velké štěstí právě v nečinnosti prezidentovy ochranky. „Když s takovou maketou přijdete do banky, tak vás odsoudí za loupež," mudroval u soudu Václav Krčka.

Ten na rozdíl od ostatních poznal, že nejde o pravou pistoli stejně jako bývalý hejtman Stanislav Eichler: „Podle zvuku mi bylo jasné, že nejde o pravou zbraň. Cvakalo to, jako když děti střílí z pistole na antiperle."

Liberecká primátorka Martina Rosenbergová, která na akci přišla s dcerou, na situaci vzpomínala jen velmi nerada. „Upozornila mě dcera, tak jsem se musela vychýlit, abych viděla. V tu chvíli jsem koukala do hlavně pistole. Vedle stál malý chlapec a jen mi problesklo hlavou, hlavně, aby ho nezasáhl."