POZEMEK PATŘÍ STÁTU, KTERÝ HO NECHCE VYDAT

Pozemek, na kterém nemovitost stojí, patří totiž státu a ten jej zadarmo nevydá. Okresní soud vyřkl rozsudek ve prospěch Rudolfa Dreithalera, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) se však odvolal.

„Okresní soud rozhodl, že je proti dobrým mravům, aby po mně stát požadoval peníze za pozemek," bránil se ještě před zahájením včerejšího odvolacího soudu Dreithaler.

Podle něj okresní soud uznal, že stát desítky let dům využíval, aniž by za to Dreithaler dostal nějakou náhradu. „Navíc jsem dům převzal v hrozném stavu, musel jsem do něho investovat, jen střecha vyšla na půl milionu," pokračoval Dreithaler.

TAHANICE PO SOUDECH A MEZI SOUDY

ÚZSVM, který obžalovaného viní z nedovoleného obohacování a požaduje po něm uhrazení nájmu 39 tisíc korun, se však brání, že pozemek nebyl součástí restitučního řízení. Majitel domu si jej podle nich nedokázal v restitučním řízení obhájit.

Rozhodnutí o odvolání by mělo padnout příští čtvrtek. I v případě, že prohraje, se však obžalovaný chce opět odvolat. Podle něj to zase skončí u Ústavního soudu, s nímž už má bohaté zkušenosti, když požadoval po státu vrácení domu po svých prarodičích, který měl po válce zdědit jeho otec. Rudolf Dreithaler, který je německé národnosti a myslí si, že to mohlo v jeho případě sehrát negativní roli, se o dům soudil dvacet let. Hrozilo dokonce, že kauza zpochybní Benešovy dekrety.

Současná kauza, kde sedí na lavici obžalovaných, se podle jeho slov táhne už šest let.