Hodnotitelská komise dvacátého ročníku soutěže o Výrobek roku Libereckého kraje letos vybírala ze 123 výrobků od 35 regionálních výrobců. Kromě senzorického hodnocení, obalu a technologie výroby se při hodnocení zohledňoval i vliv výrobku na zdraví spotřebitele.

Mezi deseti nejlepšími výrobky z různých kategorií se tak dostala třeba paštika s brusinkami ve slaninové krustě firmy Prominent z Brniště na Českolipsku. Prominent provozuje 17 vlastních maloobchodů i e-shop a nejrůznější regionální ocenění sbírá už od roku 2010.

V kategorii mléčných výrobků bodoval Zlaťák bio zrající sýr rodinné ekofarmy Stehlík, která hospodaří na zhruba 190 ha zemědělské půdy na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. „Chováme červenostrakatý skot pro produkci mléka a masa a ovečky plemene Původní valaška s masným užitkovým křížením,” popisují.

Veškeré vyprodukované mléko si sami zpracovávají ve vlastní minimlékárně. Hamrovská řemeslná pekárna, která peče bez chemie, pak zaujala porotu svým žitným chlebem a z cukrářských výrobků bodovala rakytníková pralinka s levandulí, na které si můžete smlsnout v Jablonci.

V řemeslné pekárně Lukáše Maška ve Velkých Hamrech se vše dělá ručně. Zaměstnankyně právě balí buchty.
Nejhorší je zavřít se do kanceláře, to ztratíte přehled, říká pekař z Hamrů

Se slivovicí ze sudu v soutěži uspěl lihovar Dlabka ze Svijanského Újezdu. „V roce 2017 jsme koupili sady na okraji vesnice. O rok později začali budovat palírnu, moštárnu a místo k žití. V srpnu 2020 jsme otevřeli moštárnu a pěstitelskou pálenici. Na podzim 2021 jsme získali licenci na lihovar a vyrobili první gin, sladový destilát a pivní pálenku,” popisují svojí cestu zapálení sadaři a palírníci. Chovají taky včely, prasata a pečují o zahradu. Jejich vizí je získávat z ovoce, bylin a dalších surovin to nejlepší a uchovat to v lahvi.

Zdroj: Youtube

Několikanásobným držitelem ocenění Výrobek roku je moštovna v Lažanech, která se nachází jenom kousek vedle. Letos vyhrála se svým Lažanským Rubínem jablko s marakujou. Moštovna Lažany byla postavena v produkční oblasti pěstování drobného ovoce a jabloní na okraji Českého ráje už v roce 1965.

Firma z Českého ráje vévodila i kategorii Ovoce a zelenina, kde letos slaví úspěch Dobroty z ráje se svojí malinovou marmeládou. „Naší strategií je poctivá a šetrná výroba produktů z toho, co nám příroda nabízí ve své nejčistší formě, to znamená bez použití chemických dochucovadel, aromat, barviv, GMO a konzervantů. Bylinky a plody si pěstujeme na vlastních zahradách a také sbíráme na prověřených a ekologicky čistých místech v krajině Českého ráje,” popsala majitelka firmy Martina Papežíková.

Canisterapie v turnovské nemocnice.
FOTO: Buldoček Yuki pomáhá v turnovské nemocnici nejen pacientům v následné péči

Kozí farma Nový Dvůr uspěla mezi biopotravinami, se svým kozím sýrem. Med od čertovy zdi vybojoval prvenství mezi ostatními výrobky bez zvláštní kategorie. Med vyrábějí na Včelí farmě Smržov, která se nachází v malebné krajině Podještědí mezi Českým Dubem a Osečnou. „Včelaření je pro nás stále ještě koníčkem, ale přesto se snažíme pracovat na úrovni profesionálních včelařů,” píšou o sobě. Za přínos ke zdravému životnímu stylu ocenila komise firmu Váša a její jemně slané sušené hovězí maso.

Přihlášené potraviny hodnotila komise složená z členů Výboru životního prostředí a zemědělství Libereckého kraje, zástupců dozorových orgánů, Potravinářské komory České republiky a Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

„Rád bych poděkoval všem členům komise, celému organizačnímu týmu, a především místním výrobcům potravin,“ řekl radní resortu životního prostředí a zemědělství Václav Židek. „Opět se ukázalo, že se v našem regionu vyrábí celá řada velmi kvalitních a chutných potravin. Navíc to, že potraviny vznikají v našem kraji, podporuje lokální ekonomiku a zároveň i zkrácení dodavatelského řetězce a tím snižuje dopady dopravy potravin na životní prostředí,“ dodal.

Nultý ročník překvapil bohatou účastí a potěšil přátelskou atmosférou. Ilustrační galerie.
7 jarních motorkářských akcí v Libereckém kraji, které by vám neměly ujet

Označení Výrobek roku Libereckého kraje mohou výrobci užívat po celou dobu dodávání na trh, dokud se nezmění jejich složení, vzhled či kvalita.

Slavnostní vyhlášení vítězů v jednotlivých kategoriích se uskuteční v programu Krajských dožínek, které se budou konat 31. srpna ve Frýdlantu.

Protože Liberecký kraj chce podpořit všechny kvalitní výrobce místních potravin, mohou ti, kteří splnili podmínky soutěže, užívat označení Výrobce z Libereckého kraje, a to bez ohledu na umístění v soutěži. Zároveň budou osloveni, zda chtějí být uvedeni v databázi výrobců na https://www.lksobe.cz.

Mohlo by vás zajímat: Velkolepé kulatiny chystá Benátská! A blíží se i další festivaly na Liberecku

Zdroj: Benátská noc