Dvě výrazné tváře, které na předvolebních billboardech lákaly voliče k volbě sociální demokracie, teď možná budou muset stranu nedobrovolně opustit. Bývalé liberecké primátorce Martině Rosenbergové a bývalé hejtmanově náměstkyni Lence Kadlecové hrozí vyloučení z ČSSD.

O něm měli ve středu jednat straníci na okresní konferenci, jednání ale odročili na 20. prosince. Celý spor se primárně vede mezi oběma ženami a libereckým okresním výborem. Jeho členové mají Rosenbergové za zlé podporu konkurenčního kandidáta v senátních volbách. Kadlecovou viní z poškození strany výstupy v médiích a z očerňování libereckých straníků v ústředním výboru strany.

NECÍTÍ VINU

Obě sociální demokratky obvinění odmítají. „Neslyšela jsem jeden jediný fakt, jediný důkaz. Je to účelové ohýbání stanov," uvedla Lenka Kadlecová.
Libereckou ČSSD vede od počátku letošního roku a proti možnému vyloučení se chce bránit všemi dostupnými prostředky, včetně odvolání. „V sociální demokracii jsem dvacet let, nechci být vyloučená, necítím se ničím vinna," řekla. I kdyby ji nakonec vyloučili, pořád se prý bude cítit jako sociální demokratka.

PŘES TO VLAK NEJEDE

Podle předsedy libereckého okresního výboru Milana Šíra se jeho kolegyně nechovají týmově. „Nemám rád sólisty. Považujeme se za demokratickou stranu a jestliže se stranický orgán dohodne, že je něco modré, tak je to modré a přes to vlak nejede," řekl Šír Deníku. „Není normální, když někdo ve vrcholícím předvolebním boji podpoří kandidáta jiné strany," dodal v narážce na Martinu Rosenbergovou.

Ta přiznává, že před senátními volbami skutečně podpořila kandidáta Starostů pro Liberecký kraj Michaela Canova. Natočila s ním dokonce předvolební spot. „Jsou dvoje volby, kde musí jít stranická příslušnost stranou, a to jsou volby prezidentské a senátní," vysvětlila v něm, proč nepodpořila sociálně demokratického kolegu Pavla Ploce.

Také ona ale svoje obvinění považuje za zástupný důvod. Dění uvnitř strany už totiž delší dobu kritizuje. „Nepracujeme, není nás vidět, nepublikujeme. Lidé neznají naše názory," stěžuje si současná liberecká zastupitelka.

COSI BYLO PŘIPRAVENO

Rozhodování o rušení členství se ve středu proti původním předpokladům nedostalo na program jednání. „Ano, cosi bylo připraveno, vyskytly se ale určité technické problémy," naznačil neurčitě ČSSD Milan Šír.

Zmíněné problémy se podle něj měly týkat termínů a lhůt. Jestli se o věci bude 20. prosince skutečně jednat a jestli bude političkám zrušeno členství, předjímat nechce.
Martina Rosenbergová už se mezitím se svým koncem v ČSSD smířila, zakládat se chystá svoje nové hnutí. Označuje ho jako platformu, kde by spolu lidé mohli diskutovat, a již pro něj sbírá podpisy. „Chybí mi tu skutečně levicově zaměřené hnutí. Myšlenky sociální demokracie nejsou špatné, v Liberci se ale nepraktikují," uvedla.

ČSSD se v Libereckém kraji v posledních měsících potýká s problémy. Přeregistrace členů ukázala na velké množství pravděpodobných „černých duší", podezření na manipulaci provázely také stranické primárky. Strana v posledních říjnových krajských volbách získala 8 % hlasů a skončila čtvrtá.

KOHO CHTĚJÍ VYLOUČIT Lenka Kadlecová je předsedkyní krajského výboru ČSSD. V roce 2012 byla lídryní strany v krajských volbách. V období 2015-2016 byla hejtmanovou náměstkyní. Letos do zastupitelstva neúspěšně kandidovala z šestého místa. Martina Rosenbergová je v krajském výboru místopředsedkyní. Stranu vedla do dvou posledních libereckých komunálních voleb. Mezi lety 2011 a 2014 byla primátorkou Liberce. Ani ona se letos do zastupitelstva kraje z devátého místa nedostala. Obě političky sedí v zastupitelstvu města Liberce.