První listopadová sobota se nesla v Českém Dubu na Liberecku v rybářském duchu. Proběhl zde tradiční výlov rybníka na líhni. Loni ho omezila epidemie koronaviru, takže se konal bez přítomnosti veřejnosti. Organizoval ho českodubský rybářský spolek, který je součástí Českého rybářského svazu. „Zabýváme se chovem pstruha potočního a jeho návratem do volné přírody. Dále chováme pstruha duhového a sivena amerického,“ sdělil předseda spolku Václav Nedvěd.

Samotnému výlovu předcházelo pomalé odpuštění rybníka. Ryby se nahnaly do loviště v podobě betonového koryta a odtud je rybáři chytali a přendávali do připravených kádí. „Nejsme produkční rybářství. Akci pořádáme hlavně pro místní a můžeme se pochlubit netypicky poskládanou osádkou ryb,“ doplnil Nedvěd.

Cvičení českých a polských hasičů na zámku Frýdlant
Při cvičení na zámku Frýdlant čekali na české a polské hasiče zranění turisté

Návštěvníci začali přicházet od božího rána. Výlov rybníka patří k událostem, které oživují komunitní život v městě na severu. „Obě děti mají rády ryby a je to příjemná společenská akce. Už jsem koupila uzené ryby, teď mířím pro živého kapra a v plánu mám ochutnat i rybí polévku,“ svěřila se místní obyvatelka Lenka Jírová s tím, že sem chodí ryby kupovat pravidelně. Každý pátek od 16 do 18 hodin probíhá na líhni prodej pstruhů. Rybáři doporučují vzít si s sebou vlastní tašku nebo ještě lépe vhodnou nádobu odpovídající velikosti podle druhu a počtu ryb. „Příroda jistě ocení, že nebude zbytečně použitá nová igelitová taška,“ řekl předseda.

Lidé si mohli vybrat mezi třemi druhy ryb, a to kaprem, sivenem americkým a pstruhem duhovým. Káď s poslední jmenovanou rybou, jejíž maso má oproti kaprovi trochu jinou chuť, obsluhoval Jan Bulíř. Na nezájem si rozhodně stěžovat nemohl. „Výhodou určitě je, že se jedná o čerstvé úlovky,“ podotkl. Lidé si vybrali a rybář následně vylovené kousky klepl, aby sebou neházely na váze. „Jako rybář jsem na klepnutí zvyklý. Spíše se bojím, abych se nepraštil do prstu,“ dodal se smíchem Bulíř.

Michael Georgiev.
Mluvčí záchranářů Libereckého kraje: K pádu lanovky jsme vyjížděli poprvé

Jak plynul čas, postupně přicházelo více diváků, aby mohli vidět rybáře přímo v akci. Mezi nimi nechyběly v hojném počtu ani děti. Pro ně si připravili organizátoři i akvárium, ve kterém plavaly čerstvé úlovky. „Přijeli jsme z Liberce, aby kluci viděli něco nového, je to pro ně premiéra, a užít si podzim,“ řekl pan Jiří, kterého doprovázeli synové Ondra a Jirka. Živého kapra v síťovce si odnášel i Jaroslav Brož, který dorazil na výlov spolu s manželkou. „Máme ryby rádi a určitě ji budeme mít i na štědrovečerním stole. Dodržujeme tradice,“ upřesnil Brož.

Na místě nechybělo ani občerstvení v podobě rybí polévky, uzených ryb z udírny či grilovaných klobásek. Žízeň pomohl zahnat pěnivý mok.

Do konce roku plánuje spolek vánoční prodej ryb, proběhne 21., 22. a 23. prosince. Na začátku příštího roku by měl proběhnout také Rybářský ples. „Bude záležet na tom, jak se situace vyvine a jaká budou platit vládní nařízení týkající se epidemie koronaviru,“ dodal Václav Nedvěd s tím, že ples představuje podstatnou část příjmů na provoz.