V Liberci se několik desítek rodičů spolu se svými dětmi sešlo už v půlce května na Benešově náměstí, aby podpořili celosvětové studentské stávky za klima. „Demonstrace jsou dobrý způsob, jak vyjádřit názor. Vzhledem k naléhavosti situace ale nemůžeme zůstat jen u nich,“ uvedla zástupkyně iniciativy Kateřina Čechová.

Ženy, které přednesly společný projev, uvedly, že si jsou vědomy toho, že Liberec celý svět nezachrání, přesto ale považují za důležité, aby se k problému město postavilo. „Klimatickou krizi cítíme na vlastní kůži všichni, své o tom vědí například obyvatelé Kateřinek, kterým vysychají studny,“ připomněla Čechová.

Stav klimatické nouze je pouze symbolická deklarace, kterou by měl ale provázet seznam opatření přispívajících k lepšímu životnímu prostředí. „Záměry předkládané do zastupitelstva by pak měly obsahovat posouzení dopadu na uhlíkovou stopu města,“ přiblížil ekolog a opoziční zastupitel Josef Šedlbauer (Změna), který iniciativu podporuje.

Den dětí v zoo
FOTO: Liberecká zoo slavila den dětí s Duhovou bouří

Vyhlášení stavu nouze je plně v kompetenci zastupitelstva. Jestli výzvu rodičů vyslyší či nikoli, tak bude záležet především na nejsilnějších politických stranách. „Byl bych nerad, aby šlo jen o nějaký výkřik. Nechceme zbytečně podráždit lidi, kteří jsou konzervativní. Zkusíme najít nějakou střední cestu, jak s touto iniciativou pracovat, ale s určitým klidem,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník.

Podle Zámečníka je město po odborné stránce dobře připraveno. „Už loni jsme schválili Akční plán udržitelné energetiky a klimatu, který obsahuje asi 200 opatření,“ připomněl.

Více zeleně

Naplňovat opatření z akčního plánu by bylo vhodné i podle zastupitele Šedlbauera. „Některé kroky je možné uskutečnit hned, jiné budou chvíli trvat,“ řekl. Liberec by podle něj mohl přistoupit například k omezení jednorázových plastů na městských akcích, k rozšiřování zeleně, budování retenčních nádrží, ale také k osazování ekologických prvků na nově stavěných budovách nebo větší podpoře veřejné dopravy.

Ilustrační fotografie
V liberecké Magně vyrobí o milion nárazníků víc než dosud

Podle primátorova náměstka Jiřího Šolce (Starostové) už město řadu ekologických kroků podniká. „Jsme prvním českým městem, které zahájilo velký projekt na budování sítě nabíjecích stanic pro elektromobily. Podporujeme všechny investory, kteří ve svých areálech budují více zelených ploch, snažíme se motivovat architekty nových budov, aby budovali zelené střechy,“ nastínil Šolc.

Žádná prázdná gesta

Přijetí deklarace ale za nutné nepovažuje. „Žádný zákon nezná nic jako stav klimatické nouze, je potřeba dělat konkrétní opatření a ne prázdná gesta,“ upozornil Šolc s tím, že je potřeba, aby každý začal především sám u sebe.

Podchod pod železniční tratí nedaleko liberecké areny.
Komentář: Nesmyslná oprava podchodu za 52 milionů